Întotdeauna pare imposibil, până este făcut.
Așa zicea Nelson Madela și recunosc cu umilință că așa e.
Să-i fi spus Cristinei de acum 10 ani, că o să fie super entuziasmată să citească o carte de aproape 700 de pagini sau că o să aibă răbdare să sublinieze cu atenție fiecare paragraf care i se pare important de reținut… ți-ar fi râs în față. :))
Citeam eu și atunci, dar recunosc că aș fi făcut orice altceva în loc să citesc.
Acum?
Mi-aș dori să am zile de 48 de ore să pot citi mai multe cărți.
Dar uite, cu tot entuziasmul, m-am plafonat nițel cu cartea asta, până m-am echilibrat iar.
Probabil pentru că este așa de lungă, foarte condensată cu informații de calitate, pe alocuri greoaie în limbaj, ca să evadez un pic din copleșirea asta, am început să citesc o altă carte, ca și cum în paralel. ( lucru pe care nu l-am mai făcut niciodată. De obicei termin o carte și abia atunci încep alta, ca să pot să-i dau toată atenția celei pe care o citesc. )
Cum cartea asta pe care o citesc acum este foarte relevantă pentru situația globală de acum, mi-am propus să mă focusez să o termin și abia apoi să încep alta. E minunat că sunt propriul hamster de laborator. E genial să devin conștientă de ce face creierașul meu când dă de greu.
Fuge la ceva mai ușor. Neah! Nu-l las! Înapoi la treabă!
Va mai dura ceva zile să termin cartea asta, dar acum știu cu claritate că nu mă las până nu o termin.
Mi-am creat și printat și un motivațional pentru terminarea cărții și pentru terminarea cu succes a acestei provocări.
? Pot să fac asta. Crede!
Mno, în loc să o printez pe hârtie adezivă, ca să creez o rama cu mesajul pe fundal alb, am printat-o din greșeală pe hârtie magnetică, așa că a trebuit să improvizez ca să o fac să se lipească.
Evident că nu am mai făcut alta. O păstrez așa, ca să-mi reamintesc cât de focusată și zen pot fi câteodată.
Cum le fac eu, nu le face nimeni. ?
Ca să se sedimenteze bine materialul citit, hai să împărtășesc câteva din ideile de bază din cartea asta pe care o măzgălesc încontinuu de fiecare dată când găsesc ceva interesant (și crede-mă am măzgălit la greu) și cu care mă “lupt”:
- Capitalismul de supraveghere folosește unilateral experiența umană ca material crud pentru a crea informații despre comportamentul nostru și ulterior a le vinde altora interesați să ne manipuleze comportamentul în direcția dorită de ei pentru a genera profituri uriașe.
- Zice că nu mai este suficient pentru marii șmecheri să ne manipuleze cu informațiile pe care le obținem ca rezultate în motoarele de căutare, cu reclamele pe care le vedem în feed-urile noastre, pe toate dispozitivele electronice, cu sugestiile pe care le vedem pe toate canalele posibile, cică, mai nou, vor să ne automatizeze și pe noi.
- Am înteles cum Google și Facebook au ajuns cine sunt acum. Din companii care aveau pierderi uriașe, au ajuns companii cu profituri uriașe, centralizând și comercializând datele pe care le-au luat din căutările noastre în motorul de căutare (Google), toate informațiile postate de noi + toată activitatea și comportamentul în social media și pe toate site-urile pe care le vizităm (Facebook). Practic, tot ce facem este monitorizat, adunat cu grijă, centralizat și folosit înapoi, prin recomandări de reclame de care Google și Facebook sunt convinși că ești interesat. Practic, Google și Facebook ne cunosc mai bine decât ne cunoaștem noi. Ne-au studiat profund de ceva ani și nimic nu a rămas neînregistrat.
- Acum fac munți de bani prin prezicerea comportamentului nostru viitor. Ei știu deja pe ce vom da click, ce vom căuta, ce vom cumpăra, ce partid politic vom susține, etc, cu mult înainte ca noi să întreprindem acțiuni în online. Prin urmare, au claritatea, puterea și accesul să ne manipuleze comportamentul fix cum vor ei. Tu vei zice că tu alegi ce cumperi, dar nu vei realiza că site-urile care îți ies primele în căutări, nu sunt neapărat cele mai bune, cele mai calitative sau cu prețul cel mai bun, ci sunt ceea ce Google vrea ca tu să vezi. Comportamentul uman este foarte predictibil. Toți avem tentația să dăm click pe rezultatele de pe prima pagină.
- Cea mai mare provocare în viitorul apropiat este că acești monstruleți giganți se joacă cum vor cu datele noastre și nu există legi care să țină pasul cu viteza la care dezvoltă noi tehnologii.
- Averile făcute de Google și Facebook sunt practic făcute pe cârca consumatorului/ utilizatorului de rând, care habar nu are că i se extrag, salvează, folosesc și analizează datele personale la pachet cu tiparele de comportament, în online.
- Mai nasol este că aceste companii sunt târâte prin tribunale la nivel global de ani de zile ( Youtube-ul este plin de ședințe de judecată cu șefii celor două companii) și se eschivează să fie transparenți referitor la modul cum își fac banii sau să se supună reglementărilor legale, întrucât ei vor să își facă singuri regulile.
Pun pauză. Ți-am zis că eu vreau să zic două vorbe și zic două sute.
E super interesantă cartea, merită efortul.
Informațiile din carte sunt rezultatul a peste 20 de ani de studiu, de la apariția primelor rețele sociale și motoare de căutare până în zilele noastre.
Părerea mea după ce am citit vreo 200 de pagini?
Pentru prima dată, de cât încerc să înțeleg toată imaginea de ansamblu, parcă s-a așternut o liniște în suflețelul meu.
Inteligența asta artificială cu care se dau atât de aroganți cei doi giganți este creată ghici cu ce?
Cu datele ciordite de la noi, utilizatorii.
Cred că orice este construit pe o fundație de ciordeală, va cădea, mai devreme sau mai târziu.
Au adunat toate datele noastre personale, la un loc , fără acordul nostru, iar acum pare că vor să întoarcă datele noastre împotriva noastra, cu inteligența artificială.
Evident că informații adunate de la sute de milioane de utilizatori la nivel global, centralizate și analizate, vor genera o inteligență mai mare decât a unui singur muritor de rând.
Următorul pas prin care intră cu bocancii în viața noastră a fost făcut azi.
Prin termenii și condițiile care intră în vigoare de azi, Facebook și Whatsapp, au acceptul tău să facă ce vor cu absolut toate datele tale, inclusiv să le comercializeze. Mă rog, ei făceau asta oricum, dar acum se asigură că nu ai nici o modalitate să te opui.
Deci, dacă ești utilizator, poți să te simți bine, acum contribui oficial la bilioanele acestor minunați.
Eu doar mă întreb, ce s-ar alege de bilioanele astea, de manipularea comportamentului uman și de succesul acestui plan de control total asupra utilizatorilor, dacă toți oamenii și-ar exercita dreptul de a fi uitat? Este un drept legal pe care îl are fiecare dintre noi. Practic, am extrage înapoi, datele pe care ei le-au extras pe neve de la noi. Ar fi interesant de văzut. ??
Gata, hai să ies din carte un picuț ( sunt fascinată tare de calitatea informațiilor din interior) și să vedem cum m-am descurcat cu provocările zilnice:
- Nu am consumat zahăr. Astăzi a fost, din nou, o zi ușoară la capitolul ăsta. Observ că, pe măsură ce adun zile fără zahăr, dependența se diminunează, iar totul devine mai ușor. Știi că te-am înnebunit cu Kinder Bueno cu ciocolată albă? Că îl vedeam, că mi-l imaginam exact unde era în magazin? Ei, azi am fost să cumpăr apă plată din magazinul cu pricina. Am făcut o poză, ca să vezi și tu, așezarea și abundența cu care ni se șterge voința de a mânca sănătos. De data asta nu a mai avut nici un impact asupra mea, doar că acum, în timp ce tastez și privesc poza pe care doar ce am urcat-o, salivez. Așa ceva? ??♀️?
2. Antrenamentul de o oră a fost bifat cu succes și azi. După antrenamentul de ieri, brațele sunt bine, abdomentul la fel. Nici un semn de febră musculară, e loc de mai mult. Azi am continuat în forță cu un antrenament Hiit și după, m-am relaxat cu Yoga. Yoga nu este ceva ce fac foarte des, cred că ar trebui să modific un pic asta. Ce senzație minunată după sesiunea de Yoga. Sunt și mai zen. Mi-am propus să fac minim două sesiuni pe săptămână de acum. ??♀️
3. Am băut 2 l de apă cu ușurință. Gata, cu apă am intrat în linie dreaptă. E obicei, beau fără efort. Nu beau că mi-e sete, beau că știu că-mi face bine, iar faptul că adaug niște zeamă de lămâie, felii micuțe de mere, portocale, castraveți sau orice alte crudități am prin jur, o fac și mai delicioasă. Apă vie! Yuum!
4. Azi am mâncat raw vegan. Mi-a venit și blenderul. Dar nu-ți imagina că m-am transformat în master chef peste noapte. Am făcut o supă raw vegan cu lapte de ovăz, spanac, salată verde, roșii, migdale, semințe de in, usturoi și zeamă de lămâie. La plesneală le-am pus, invenție de la Joy, habar nu aveam dacă o să-mi placă, dar am încercat. Rezultatul? Un deliciu! Nu mi-a venit să cred! Revin cu ideea că farfuria nu arată de master chef, dar să fim buni cu micuța începătoare. La anul pe vremea asta cine știe ce minunății voi face. Modul cum am decorat se numește “am încercat”. ?
Am zis să fac și un smoothie, ceva. Să am și ceva dulce.
A fost așa, între smoothie și supă.
Am pus lapte de ovăz, banană, semințe de in, scorțișoară și migdale.
Rezultatul? Moooa, ce bunătate! Pa-pa Kinder Bueno! O să îmi inventez o variantă sănătoasă, mai șmecheră. Pam-Pam! ?
5. Am citit peste o oră azi. Cum ziceam, sunt concentrată maxim pe cartea asta. Mi-am propus să o termin până vineri. Să vedem câte ore de somn trebuie să tai ca să fac asta posibil. Sper ca, până la final, să fie și niște soluții despre cum putem să ne protejăm datele și elementele private din viața noastră, atunci când suntem online. Te țin la curent, oricum, cu ce descoperiri mai fac.
6. Azi a fost ziua 3 fără Whatsapp și ziua 7 fără Facebook. Cum mă simt? Genial! Azi am verificat Signal o singură dată, pe la 8 pm, iar restul timpului a fost folosit să mă relaxez, să mă bucur de zăpada și gerul de azi, să creez, să scriu, să citesc, să învăț lucruri noi. Nici o clipă nu mi-au venit în cap aplicațiile vieții, anxietatea dinainte de ștergerea lor s-a disipat complet și a fost înlocuită cu liniște, calm și focus. Îmi crește suflețelul de bucurie, când se mai alătură cineva nou pe Signal. Bine ai venit, Vali! Mulțumesc că-mi ești alături și aici! ???
7. Și azi am fost zen cu plata cash. Iar mi-au rămas ceva bani din bugetul zilnic. Nu pot să nu mă întreb dacă s-ar fi întâmplat asta dacă aș fi plătit cu cardul. Slabe șanse! Mereu când plăteam cu cardul aveam tendința să cheltuiesc fără număr. ? Îmi place că încep să am o coerență în cheltuielile pe care mi le propun și cele pe care le fac, dar, și mai mult, îmi place că nu mai cumpăr chestii inutile și rămân aproape zilnic cu ceva bănuți în plus. Deci, se poate.
8. Tricoul pentru maraton este pregătit, azi m-am pregătit sufletește numai, că a fost un ger minunat. Mâine, fie ger, ninsoare sau ploaie, mi-am propus să încep antrenamentele. Voi alerga 10 km, așa, de încălzire. Să văd cum mă descurc după o pauză destul de mare. ??♀️
După ce am scris – Să văd cum mă descurc- , o voce interioară parcă mi-a spus:
- “Hai că poți, nu te mai alinta atâta!”
Gata, gata! Pot, pot, pot!
Pot să fac asta!
Și tu poți să faci orice! În caz că aveai nevoie să ți se reamintească!
Mulțumesc că ești aici, prezența ta mă face să continui! ?
Nu-mi vine să cred că deja au trecut 7 zile bifate cu succes și că am scris 7 articole pe blog, în 7 zile, după ceva ani de când n-am mai scris așa des.
Bine am revenit!
Îți jur că în ziua 1 priveam așa, de parcă o să am nevoie de o minune să reușesc, iar acum fac totul cu așa ușurință de nu înțeleg cum a putut să-mi treacă prin cap că nu aș putea.
Mintea noastră ne scoate câteodată din joc, înainte să ieșim pe teren la joacă.
Am mai adăugat ceva la lista de lecții. Întotdeauna fă ceea ce mintea ta îți spune că nu poți face.
Raport complet! ✅
Te îmbrățișez tare tare cu bucurie și recunoștință! ?
Pe mâine! ?
Xoxo ?