Yuhuuuu! Libertate. Din social media, înapoi în lumea reală.

De ce am început postarea așa?

Pentru că este deja bine cunoscut că social media crează o dependență reală, similară cu dependența de droguri de mare risc, așa că îmi imaginez că dacă ești un utilizator înrăit de social media, orice pauză de la folosirea acestor platforme va părea la început ca un hit de anxietate că pierzi ceva, apoi ca o enormă și reală eliberare de la dependență.

Azi mi-am dezactivat contul de Facebook și am lăsat idle orice alte aplicații de acest gen. Mi-am șters toate aplicațiile de social media din telefon și sunt gata să îmi încep propria provocare 28 Hard Challenge.

De ce 28?

Pentru că atâtea zile are luna Februarie și atât va dura provocarea.

De ce hard?

Pentru că nu va fi ușor, dar știu că pot face asta.

Ce mi-am propus să fac pentru următoarele 28 de zile:

  • să șterg toate aplicațiile de social media
  • să înregistrez, studiez și să-mi analizez comportamentul pe întreaga perioadă ( voi fi propriu meu hamster de laborator – data trecută când am renunțat la social media pentru 3 luni – iunie-septembrie 2020, apăsam ca o gazelă, timp de câteva zile la rând pe ecranul telefonului, în locul unde aveam instalate aplicațiile de social media. Asta arată cât de mare e nebunia. Toți suntem dependenți de social media, într-un fel sau altul, dar nimeni nu vrea să recunoască. Lasă că recunoaște fata, nu-i bai. Creierașul meu se învățase așa bine la dopamina din Fb, Insta, Whatsapp și tot așa, că și dacă nu aveam nimic de făcut online pe acolo, dădea comandă degețelelor mele să mă poarte înapoi pe aceste platforme.)
  • să renunț definitiv la zahăr pentru o lună (consumam foarte puțin oricum, dar pot mai bine de atât).
  • să mă antrenez cel puțin o oră pe zi.
  • să beau minim 2l de apă pe zi
  • să mănânc numai mâncare raw vegană, organică.
  • să citesc cel puțin o oră pe zi.
  • să alerg primul meu maraton de una singură.
  • începând cu 5 Februarie să renunț și la Whatsapp și să folosesc aplicația Signal în schimb.
  • să țin un jurnal cu evoluția acestor zile și cu ce observ în ceea ce fac/simt diferit.  Fii atent, aici e partea tare. Am citit într-o carte că dacă vrei să te ții cu adevărat de lucrurile care sunt mai grele, trebuie să faci într-un fel să ai cât mai mulți parteneri de responsabilizare. Vreau să te rog pe tine să fii partenerul meu de responsabilizare. Mi-am creat și printat o pagină cu căsuțele în care voi bifa tot ce mi-am propus în fiecare zi. Mi-a venit ideea să scriu gândurile, evoluția, provocările fiecărei zile aici, pe blog. Dacă sar peste o zi, dacă nu postez zilnic, îți ofer 20 de lei pentru fiecare cartonaș roșu. Adică, dacă vezi că nu am postat o zi, trage-mă de urechi și îți voi da 20 de lei. Dacă nu postez 10 zile din cele 28, îți voi da 200 de lei dacă mă tragi de urechi. Faza e că îmi trebuie ceva motivație. Dacă te uiți pe blog, nu am mai scris mai mult de 3 articole pe lună de ceva ani. Șansele sunt de partea ta. Acum nu știu ce să mă rog mai tare. Să mă rog să mă țin de promisiune și să postez zilnic sau să mă rog să nu am foarte mulți cititori care observă dacă nu postez.? :)) ( Așa ca o paranteză, sunt cu 2 ore în urmă față de Ro, așa că dacă nu am postat până la 2 am ora Ro se pune, altfel sunt în termen. Ca să avem regulile jocului clare. Mai ales că sunt om de cuvânt.)

De ce am decis să fac toate astea acum:

  • luna ianuarie e mereu lună de probă, mereu ne ia ceva timp să ne dezmeticim, mai ales după un an ca 2020.
  • pentru că am devenit din ce în ce mai conștientă de impactul negativ pe care social media îl are în viața mea de zi cu zi (pierderea focusului, timp irosit, modificarea stării emoționale și tot așa)
  • pentru că toate rețelele astea social sunt doar niște bomboane mentale care mă distrag de la lucrurile care contează cu adevărat.
  • pentru că observ din ce în ce mai mult că acel – încă un minut online pe rețelele sociale- se trasformă în zeci de minute irosite în timp ce scrolez ca un zombi, fără nici o țintă.  Dacă adaugi toate minutele astea irosite, ajungi la peste 600 de ore/an complet irosite făcând chestii inutile.
  • pentru că ștergând aplicațiile sociale voi crea ceea ce numesc un angajament de viitor (o alegere pe care o fac în prezent și care controlează acțiunile din viitor, prin a îndepărta tentațiile din mediul meu înconjurător. Practic, planific în avans să câștig timp prețios din viața mea, prin alegerea de a folosi acest timp într-un mod mai productiv  – îți recomand cartea Atomic Habits a lui James Clear)
  • pentru că sunt conștientă că social media este o mașinările de manipulare emoțională globală. Algoritmii aleg ce vezi, nu ai nici un fel de control asupra nici unei chestii ce îți apare în feed. Te invit doar să observi cum te simți când ești on. Dacă ceva, o poza, o reacție, un comentariu, te face să te simți nașpa, poate te vei gândi de două ori cât timp stai pe acolo. Îți recomand cartea lui Jaron Lanier – 10 argumente pentru a-ți șterge social media acum. Tipul ăsta a inventat Virtual Reality, este un insider și știe despre ce vorbește.
  • pentru că personalitățile noastre se schimbă în timp, prin folosirea acestor aplicații. Apare lipsa de empatie, lipsa de răbdare, crezi că totul se obține cu un click, te refugiezi acolo în loc să ai conversații cu cei din jur. În timp, viața virtuală tinde să devină mai reală decât viața reală.
  • pentru că am văzut în social media un dezechilibru pe care nu îl poți observa cu ușurință. Hrănim monstrulețul cu poze minunate, zâmbete, bucăți din viețile noastre personale, amintiri, filtre și cele mai bune unchiuri de poze posibile, cauzând prin asta ca alții să devină depresivi, deoarece tindem să ne comparăm cu ce este prezentat în mediu online. În realitate, viețile noastre nu pot fi formate numai din partea asta glamuroasă de o vezi online, toți avem zile bune și zile mai puțin bune, dar arătând online doar părțile bune, nici măcar nu realizăm cât afectăm la nivel subconștient persoanele care ne urmăresc. Sunt oameni care văd câteva poze în care zâmbești sau în care ești în vacanță și își spun că viața lor e de rahat. Fără ca ei să știe că te-ai certat cu toată lumea în ziua aia, nici măcar nu voiai să mergi în vacanță sau că te-ai simțit praf în tot acel timp. Cu ce se compară oamenii? Cu zâmbetul ăla glamuros pe care îl postăm.
  • devenim tăcut complici la amplificarea unei lumi false, care e deja creată de prea mulți ani. Mai nasol e că hrănim această lume falsă în fiecare zi cu datele noastre personale, energia noastră, timpul și emoțiile noastre. Și ce primim în schimb? Evident, laicuri! :))
  • social media ne distruge capacitatea de a simți empatie, compasiune, de a fi umani. Transformăm emoțiile care ne fac umani în inimioare, degețele și wow. Doar amintește-ți ce ai făcut ultima dată când ai văzut o postare tragică. Ai dat like și am trecut mai departe?
  • faptul că ne holbăm unii la pozele celorlați ne tâmpește de tot. Mai ales când dai laicuri și nici măcar nu mai zici un bună când treci pe lângă vreo persoană cu care ești prieten în online. Mai rău decât atât, faptul că ne uităm unii la pozele celorlați, ne ia atenția de la pozele și realitatea reală, la nivel global. Nu mai protestează nimeni, toată lumea e la căldurică și dă cu degețelul pe Facebook. Nimănui nu-i place ce se întămplă, cele 5 minute când se uită la știri, că după revine la scrollatul pe online, își ia dopamină și e liniștit pentru o vreme. Trist, dar adevărat.
  • Realizezi sau nu, social media ne face din ce în ce mai nefericiți. Îți iei doza de dopamină când cineva îți dă laic, dar ce faci când în viața reală nu găsești dopamină pe nicăieri, decât dacă ești cu adevărat alert și treaz? Te întorci acolo înapoi, să-ți mai iei o doză de așa zisă fericire. În realitate, dopamina asta în cantități uriașe te lasă în final depresiv, confuz și dependent de ceva invizibil. Să vezi chestie… studiile zic că, acum, oamenii se gândesc să plece în diverse locuri ca să facă poze mai șmechere pentru social media, nici decum să savureze locurile respective. Wow, nu mai trăim clipa, planificăm doar câte laicuri vom lua? Tare sau ce?
  • Colac peste pupăză, începând cu 7 Februarie, Facebook și Whatsapp își updatează termenii și condițiile. Dacă vrei să continui să le folosești aplicațiile, trebuie să le dai tot ce ai, acces la camera, la mesaje, la conversații, la apeluri telefonice, apeluri video, mailuri, conturi bancare, istroricul site-urilor pe care intrii, ce cumperi, de unde, cât îți ia să te hotărăști să cumperi ceva, de ce preferi un produs și nu altul, ce criterii ai când cumperi ceva, plus tot ce mai ai tu prin telefon. Ca și cum nu intraseră oricum cu bocancii în viețile noastre deja, acum vor să o facă oficial.
  • au apărut clipuri pe Youtube cu Nenea sefu de la Fb în instanță și este confruntat cu faptul că folosesc aplicații ca Tasks și Centra care colectează date chiar și când nu ești logat sau mai mișto, chiar daca nici măcar nu ai cont de Fb. Dovezile au fost dezvăluite de un fost angajat Fb. Adică oricum intimitatea noastră e pa.
  • zău că vad Facebook-ul ca un instrument minunat, e genial să promovezi chestii și să ajungi la oameni, dar trebuie să setăm niște limite sănătoase de la politica de privacy până la modul cum îl utilizăm.
  • așa că da. Când ceva e gratis, de obicei noi suntem produsul.
  • voi fi off de pe Facebook pentru o lună, timp în care mă voi decide dacă mai revin on și cât,  iar de pe Whatsapp voi dispărea în câteva zile. Dacă ți se face dor de mine, voi fi pe Signal, o aplicație care momentan respectă intimitatea utilizatorilor.
S-ar putea să-ți placă și:  Cum și de ce să-ți creezi o disciplină de dimineață

Uhuuu, ca de obicei. Vreau să scriu două cuvinte și ajung să scriu un roman.

Hai, pe mâine, când e ziua 1 din 28.

Te-am pupat!

Și dacă vrei să citești ceva bun pentru suflet, care să te alinieze cu o stare de bine, indiferent de ce se întâmplă în jur, îți recomand să începi cu prima mea carte dintr-o serie de 8 – Trezește-te. Cartea 1. Dă pe silent zgomotul din jur și trezește bucuria fiecărei clipe. Ghid de fericire, pas cu pas. ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *