Era noiembrie 2015.
Cineva pusese două bilete de avion pentru Londra pe internet. Nu mai puteau merge și doreau să le vândă. Mi se păreau scumpe și peste asta, trebuia să mai plătești încă pe atât ca să schimbi numele, așa că am renunțat.
Londra m-a fascinat de când învățam despre ea în generală, din cărțile de engleză.
Oportunitatea asta a plantat în mine sămânța să caut singura bilete de avion către Londra, că deh, poate găsesc mai ieftine, mi-am zis.
Zis și făcut. Cu 100 de lei găsisem bilet instant. Wohoo, mai ieftin decât Constanța-București.
Câteva zile mai târziu, eram în aeroportul din Kogălniceanu, cu inima cât un purice, gata de primul meu zbor comercial cu avionul (eu eram pe turbo și pe acrobații până atunci), fericită că rucsacul meu roz se asorta cu avionul Wizz.
 Odată ajunsă în Londra, am simțit că am făcut un salt în viitor din punct de vedere al banilor.
Vedeam tot mai multă lume și la noi folosind cardul, dar ce am observat din ziua 1 la Londra m-a făcut să cred că trendul se va accelera.
Pe atunci nu gândeam critic și nu mă gândeam de unde vine acest trend și nici cine câștigă dacă noi adoptăm acest trend din ce în ce mai mult.
De fiecare dată când intram într-o cafenea, într-un supermarket sau într-un pub, vedeam oameni care doar puneau cardul pe card reader și plecau.
Nu-mi amintesc exact dacă, pe atunci, contactless era implementat și la noi, dar știu că la noi se folosea încă foarte mult cash.
Ce m-a șocat și mai mult în 2015 a fost să cumpăr dintr-un supermarket fără angajați.
Îmi amintesc și acum cât de pierdută m-am simțit, când am vâzut doar mașinile și se presupunea că eu trebuie să îmi scanez produsele și să plătesc fără intervenția unui operator uman.
Acum totul pare normal, atunci nu era.
Evident că nu m-am descurcat, așa că, mașinăria a semnalat unul din puținii operatori umani rămași, care era în spate și se pregătea să restocheze rafturile.
Am primit ajutor și am trecut cu succes peste această experiență.
De atunci, mi-a rămas în cap ideea că asta înseamnă că vom fi înlocuiți de către roboți în viitor.
Viitorul ăsta e mai aproape de noi ca oricând.
Sunt pro tehnologie, dar sunt și mai mult pro-oameni.
Așa că, din acel moment ( 2015), până azi (2021) și cât voi mai putea, voi alege tot timpul un operator uman în locul mașinăriilor.
Poți să-mi spui că sunt old school. Nu-mi pasă.
Știu cu siguranță, că, atât timp cât există 10 mașinării de self check-in în supermarket și o caserie umană, de fiecare dată când aleg să folosesc caseria umană, acea persoană dovedește utilitatea prezenței în magazin și prin urmare are încă un job.
Cât privește cash…
Recunosc că am fost luată de hype-ul contactless și spălată pe creier de toate campaniile de promovare a plății cu cardul, că e sigură, că e bla bla, că e whatever.
Hai să îți zic realitatea.
Ce se dorește la nivel global este crearea unei societății cashless.
Și când se va ajunge la asta, vom fi f****i. ( ca să fiu elegantă) :))
Unde sunt banii tăi atunci când îi ai pe card?
În bancă, vei răspunde fără prea mult efort.
Ești sigur?
Dacă e așa cum zici, de ce dacă azi mergi la bancă și-ți ceri banii, te vor programa, ți-i vor da în bucăți sau îți vor lua și comisioane ca să facă asta.
Deci, unde sunt banii tăi?
Sau, mai degrabă, ce sunt banii tăi atunci când sunt pe o bucată de plastic?
Nimic. Doar niște cifre, care se transferă dintr-o parte în alta.
Ca să o dau pe tonul pe care știința spune, banii de pe card sunt… nimic.
Haide nu-ți bate prea mult capul să înțelegi.
Tot ce vreau este să înveți să gândești pentru tine.
Dacă suntem influențați tot mai mult să folosim cardul, ce se întâmplă cu securitatea și intimitatea noastră în tot acest timp?
Băncile știu în orice moment unde ești, câți bani ai, pe ce îi folosești, ce comportament de cumpărături ai și mai ales cum să te seducă ca să intrii în datorii și să tânjești pentru lucruri de care nici măcar nu ai nevoie.
Cardurile au și ele rostul lor, evident că e loc și de ele.
Ceea ce nu concep este să renunț la cash.
De ce îmi place să folosesc cash și să merg în opusul trendului?
  • Pentru că îmi pot proteja intimitatea, nu mai simt că sunt urmărită la fiecare pas. (Deși, stai liniștit. Când nu o fac băncile, o fac Facebook, Google și alte companii care ne urmăresc și colectează o cantitate enormă de date la fiecare pas, chiar și când selectam browsing privat și chiar și dacă nici măcar nu ai cont de Facebook sau Google sau locația activată. Asta merită un articol special detaliat. Va urma. )
  • Pentru că ce e în mână, nu e minciună.
  • Pentru că este imperios necesar să am o variantă de rezervă, un plan B. Dacă azi ne-am duce toți să ne luăm banii de la bancă, bancile ar închide. De ce? Pentru că nu au suficienți bani. Eu pun bani în bancă, ei îi dau ca și credit altcuiva și tot așa. Dacă cardul nu mai funcționează, eu ce fac?
  • Pentru că dacă ai doar bani pe card și nimic cash, ești 100% dependent de bancă. Asta înseamnă că dacă o bancă declară faliment azi, tu nu mai ai nimic. Nu știu cum mai e în Romania, dar în Anglia, de când cu pandemia vieții, mai mult de 300 de sedii de bancă au închis. Nu văd asta ca pe un semn bun.
  • Să zicem că toate băncile înfloresc și toate au numere să îți adauge pe card, ca să te prefaci că ai bani și să cumperi chestii. Ce faci dacă, într-o zi, băncii nu-i mai place de tine și îți închide contul?
  • China a trecut la cashless. Să vezi nebunie. Nu numai că au recunoaștere facială pe toate străzile ( technologie care se vrea global), dar dacă treci strada pe roșu de exemplu, ești penalizat. Dacă aduni penalizări pe -fața ta / identitatea ta- ți se închide contul bancar, ți se refuză accesul la transportul în comun și câte altele. Apoi la cum traversăm noi pe toate culorile, fără astea, ce naiba viața mai poți trăi? :))
  • Cu cât folosesc predominant cash știu că voi încetini această tranziție. Ai să rămâi surprins să vezi câți oameni au devenit tot mai conștienți și fac asta. Îmi vine să îi felicit și să îi îmbrățișez pe toți, dar stau cuminte. Respect distanțarea socială. Ahahaha.
  • Atât timp cât cash-ul este folosit, nu poate fi scos. Așa că, hai cu cash-ul. :))
Vreau să împărtășesc cu tine încă 3 Motive susținute de știință în favoarea cash-ului:
1. Pur psihologic. Cardurile fac simplu să arunci cu banii. Doar atingi o bucată de plastic pe un cititor și poți să iei cu tine acasă ultimul smartphone, ultima fiță de haine sau cine știe alte nebunii de care nici măcar nu ai nevoie cu adevărat. Crează o iluzie care te face să uiți cu ușurință cât ai trudit să faci acei bani, câte ore de muncă grea ai pus poate ca să îți permiți toate astea. Acțiunea de a avea cash în loc de a atinge un card pe cititor va face decizia de cumpărare mai reală. Încearcă să scoți 500 de lei și să îi dai pe o pereche de adidași. E mai dureros decât dacă treci un card peste un cititor, nu-i așa?
Sunt și beneficii să ai un card, dar să ai cash pentru tranzacții de zi cu zi te va ajuta să oprești cumpărăturile impulsive. Hai să ne uităm cum, folosirea de cash în loc de bucata de plastic poate contribui la creșterea abilității tale să-ți bugetezi banii mai bine, să economisești mai mult sau să învestești mai mult.
2. Mai ușor de bugetat pentru cheltuieli zilnice. Să zicem că îți scoți 400 de lei/săpămână ca să cheltuiești pe orice vrei tu. Ăsta este bugetul pentru cumpărăturile pentru o săptămână ( inclusiv mâncarea). Odată ce ai cheltuit cei 400 de lei, trebuie să aștepți până săptămâna viitoare, înainte de a mai cumpăra ceva. Din experiență vorbesc, că, cu toată bugetarea vieții, când plătesc cu cardul pierd noțiunea banilor cheltuiți.
3. Cardurile încurajează oamenii să cumpere mai mult, să cheltuiască mai mult. Studii nenumărate au arătat că oamenii cheltuiesc mai mult când folosesc cardul în loc de bani cash.
Cardurile te încurajează să cumperi mai multe produse decât ai nevoie. Magazinele sunt construite să afișeze produsele într-un mod în care încurajează impulsul de a cumpăra. Un studiu MIT de la Sloan School of Management a descoperit că oamenii plătesc și până la cu 100% mai mult decât intenționau să plătească când au intrat într-un magazin atunci când plătesc cu cardul, decât când ai cash. Cum poți să previi asta? Simplu. Îți iei cash fix cât ești dispus să plătești pentru ceea ce ai nevoie. Asta te va împiedica să cazi victima cumpărăturilor impulsive.
În final alegerea este a ta. Nu îți spun eu ce e mai bine să faci.
Sunt curioasă doar ce crezi despre asta și dacă tu încă mai folosești cash?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *