În toată existența mea, nu am trecut prin ceva mai profund și mai scarry ca burnout-ul.

Bournout-ul mută oboseala dintr-un punct în care ești în control, într-un alt punct în care nu mai ai nici un control.

Dacă  ai ajuns la extenuare sau ceea ce faci îți aduce mai mult stres decât bucurie, citește aici ce este burnout-ul, ce simptome are și cum poți să-l previi.

Povestind despre experiența mea cu burnout-ul, am fost abordată de un număr îngrijorător de oameni și am constatat că mulți oameni din jurul meu experimentează asta chiar acum sau sunt foarte aproape de burnout, dar tocmai fiindcă nu știu exact ce este și nu discută cu cei din jur, nu înțeleg prin ce trec și nu știu cum să procedeze pentru a trece peste asta.

Recuperarea este un proces, care ia timp și pe care nu ai cum să îl grăbești. Am fost focusată să fac tot ce este necesar ca să-mi revin, aveam nevoie de o minte odihnită și fresh, pentru că în doar câteva săptămâni începeam sesiunea de examene, iar faptul că am fost plecată din țară, m-a făcut să adun “numai” 18 examene de dat într-un timp record.

Partea bună?

Intotdeauna mi-au plăcut provocările, întotdeauna mi-a plăcut să fac imposibilul, să trec dincolo de “nu se poate”.

Pentru mine, “nu se poate” a fost mereu un fel de “va fi puțin mai greu.”

Știi de ce? Pentru că întotdeauna se poate.

“The only disability in life is a bad attitude.”  Scott Hamilton

Să luăm pe rând pașii pe care i-am urmat pentru a-mi reveni din burnout.

1. Am identificat “de ce-ul?” care a cauzat burnout-ul. Câteodată răspunsul poate fi evident, câteodată ai nevoie de puțină introspecție ca să găsești răspunsul. În cazul meu, după puțină introspecție, răspunsul a devenit destul de clar. M-am lăsat prinsă atât de mult în muncă, muncă și iar muncă, încât nu mi-am mai lăsat timp să mă odihnesc, nu mi-am mai lăsat timp să  citesc, nu mi-am mai lăsat timp să mă plimb și să mă bucur de moment, nu mi-am mai lăsat timp pentru familie, nu mi-am mai lăsat timp pe care să-l petrec cu prietenii, nu mi-am mai lăsat timp să călătoresc, nu mi-am mai lăsat timp să învăț și să experimentez lucruri noi, nu mi-am lăsat timp pentru mine și lucrurile simple care îmi bucură sufletul. Burnout-ul nu a venit pentru că nu-mi plăcea ceea ce fac, ci pentru că făceam prea multe lucruri care îmi plac, fără o prioritizare și fără a-mi păstra echilibrul dintre muncă și viața personală.

Ca să-ți descoperi “de ce-ul?”, ia o foaie și un pix, gândește-te la ce anume te nemulțumește în ceea ce faci, ce te stresează, ce îți cauzează frustrări și notează tot ce îți trece prin cap.

De îndată ce ai identificat sursa burnout-ului, gândește-te la ce poți face ca să o rezolvi.

În cazul meu soluția  a arătat așa:

  • Menținerea pe termen lung a unui program sănătos de somn, de 7 ore pe zi.
  • Alimentație sănătoasă și la ore fixe.
  • Timp pentru sport, meditație și yoga.
  • Stabilirea unui număr decent de ore de muncă pe zi. Am decis că 10 ore de muncă pe zi sunt suficiente.
  • Prioritizarea și concentrarea energiei și timpului meu pe activitățile care îmi aduc cea mai mare împlinire și sunt în acord cu planurile mele pe termen lung și cu valorile mele interioare profunde.
  • Crearea unui echilibru între muncă, sănătate, familie, prieteni, timp pentru mine, dezvoltare personală, călătorii.2. M-am focusat pe lucrurile de bază.  Dacă ai experimentat burnout, corpul tău are nevoie de atenție. Acum e momentul potrivit să îți îndrepți atenția spre sănătatea și starea ta de bine.

Ce am făcut în sensul ăsta?

  • M-am întors la antrenamente zilnice. Nenumărate studii arată că sportul are numeroase beneficii atât pentru fizicul, cât și pentru psihicul tău. Starea ta de spirit se îmbunătățește, starea ta generală de sănătate se îmbunătățește și ea, iar calitatea vieții tale se schimbă.
  • Mi-am făcut un program de recuperare a somnului.  Timp de o lună am renunțat la alarmă și mi-am lăsat corpul să doarmă cât a simțit el nevoia. În prima zi am dormit 16 ore. Daaa, aveam ceva restanțe. Lipsa somnului ne prinde din urmă și este ca o datorie ce trebuie plătită. Așa că, dacă te descurci bine cu puține ore de somn, trebuie să te trezesc la realitate și să-ți spun că va veni o zi în care vei fi nevoit să dormi și să recuperezi.
  • M-am întors la obiceiurile mele sănătoase, la mesele la ore regulate și la mâncarea raw-vegană care îmi priește de minune.
  • M-am asigurat că mă hidratez suficient zilnic. Ai să râzi, dar toți cei care lucrează foarte mult neglijează exact nevoile de bază ale organismului. În schimb, avem grijă de alții, de responsabilități, mai mult decât avem grijă de noi și asta contribuie la apariția burnout-ului.

3. Am luat o pauză de la muncă. După burnout, cea mai mare nevoie e de relaxare, de restabilire a priorităților, de a lucra cu cauzele care au declanșat burnout-ul și de a-ți da timp pentru tine.  Nu a fost ușor, dacă ținem cont că lucrez fără oprire de peste 13 ani, dar a fost atât de necesar și util.

S-ar putea să-ți placă și:  Vrei să te simți împlinit? Uite o oportunitate!

4. Mi-am restabilit scopurile. Mi-am reorganizat ordinea valorilor după care mă ghidez în viață și am stabilit că sănătatea, starea de bine și grija față de propria persoană merită primul loc.  Dacă tu nu te simți bine, orice scop, orice pasiune, orice altă valoare rămâne fără importanță. M-am gândit și am decis ce anume dă sens vieții mele, ce îmi aduce împlinire și cât din timpul meu vreau să dedic fiecărei activități care îmi aduce împlinire. Cum faci și tu asta? Ia o foaie și un pix și răspunde la următoarele întrebări:

  • Care este cel mai important lucru pentru mine?
  • Care este al doilea cel mai important lucru pentru mine?
  • Ce îmi place cel mai mult să fac?
  • După ce valori îmi conduc viața?
  • Ce vreau să realizez în viața personală?
  • Ce vreau să realizez în viața profesională?
  • Ce fac astăzi mă duce spre ceea ce vreau să realizez?

Este foarte important să notezi pe ceva, pentru că atunci când ai totul în cap, lucrurile nu sunt atât de clare ca atunci când le vezi organizate pe hârtie.

5. Am spus “nu” politicos. Cât timp mi-am revenit din burnout am reînvățat să spun nu. Am refuzat proiecte noi, tocmai pentru a îmi concentra atenția pe recuperare. Am spus “da” persoanelor, dar am spus un “nu” hotărât pentru orice proiect nou.

6.  Am cerut ajutor. Mereu am fost pe ideea că îmi rezolv singură toată lucrurile, dar câteodată cel mai inteligent lucru pe care îl poți face e să ceri ajutor.  Să am sprijin a fost cel mai important lucru.

7. Am împărtășit asta cu prietenii mei. Nu a fost așa ușor, poate din cauza mândriei, dar mândria este cea care te duce la burnout.  Doar umilința te va scoate din zona unde te duce mândria. Atunci când recunoști asta în fața cuiva, recunoști în sfârșit și în fața ta și ăsta este primul pas real spre recuperare. Să ai oameni în jurul tău care te iubesc și cărora le pasă de tine este cel mai frumos lucru din univers. În momente ca astea mi-am reamintit cât sunt de norocoasă să fiu înconjurată numai de suflete frumoase.

8. Am citit. Experiența asta m-a făcut să-mi doresc să aflu mai multe despre burnout, să îmi doresc să înțeleg fenomentul și să pot ajunge la rădăcina problemei. Înțelegerea acestei experiențe m-a făcut să respect tot ce mi-am propus să schimb.

9. M-am monitorizat. Obișnuiam să mă mândresc cu orele mele prelungite de muncă și cu faptul că muncesc din greu. Astăzi? Astăzi îmi monitorizez cu o disciplină de fier cum mă simt, dacă mă odihnesc suficient, echilibrul dintre muncă, familie, prieteni, călătorii și timp pentru mine. Sunt foarte focusată pe asta, pentru că nu-mi permit să nu mai fiu. Mi-am propus să păstrez acest echilibru mulți ani de acum înainte și de obicei reușesc ceea ce îmi propun.

10. Mi-am focusat atenția pe altceva. Cu un program de somn sănătos, timp de antrenamente la sală, mâncat sănătos, am reușit chiar să fac Yoga și să-mi placă, iar focusul meu s-a dus pe studiu, mult studiu. Aveam 18 examene de dat pentru a finaliza Facultatea de Drept.

9 examene le-am dat lejer, cu minim câte 3 zile între, totul a mers ca pe roate.

Provocarea a venit cu următoarele 9 examene pe care le-am dat în… 3 zile. Ooo, da! Am avut câte 3 examene pe zi, unul după altul.

Cum am reușit? Cu laser focus, disciplină și puțină organizare. Uite așa a arătat planul meu de “bătaie”:

Săptămâna cu cele 9 examene m-a făcut să reduc din orele de somn, dar le-am recuperat și pe acelea imediat după.

După muncă, a venit și răsplata. Păzea, bruneta de la Drept intră în acțiune!

Dacă încerci să îți revii după un burnout, poate cel mai important lucru pe care ți-l pot spune e să ai încredere că toate lucrurile se vor așeza, să crezi în tine și în puterea ta de a găsi cele mai bune soluții pentru tine. Din experiența mea îți spun că burnout-ul aduce claritate, iar claritatea te va ajuta să îți echilibrezi toate aspectele din viața ta.

Concluzii:

  1. Identifică-ți – de ce-ul?
  2. Focusează-te pe sănătatea și starea ta de bine.
  3. Ia-ți o pauză de la muncă.
  4. Restabilește-ți scopurile și valorile.
  5. Învață să spui NU.
  6. Cere ajutor.
  7. Vorbește cu prietenii tăi despre asta.
  8. Citește. Înțelege.
  9. Monitorizează-ți modul cum te simți.
  10. Focusează-ți atenția pe altceva cât timp te recuperezi.

Și nu uita să privești partea pozitivă din asta. Intrebările mele preferate atunci când am provocări sunt:

  • Ce e bun în toată situația asta?
  • Ce pot învăța de aici?
  • Ce nu este încă perfect?

Ai nevoie de încurajări? Scrie-mi și sunt alături de tine!

P.S. Nu te îngrijora, bucură-te de prezent și amintește-ți zilnic că viața e prea scurtă să fii altfel decât fericit. Bruneta de la Drept te pupă și-ți trimite o tonă de enegie pozitivă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *