Gata cu examenele și cu pauza de la scris.
Am revenit pe blog și nu mai plec nicăieri, pentru că iubesc să scriu.
Îmi place să-mi trăiesc viața focusată pe prezent, pe spontan, pe go with the flow, pe trăiește clipa &co. Așa sunt de când mă știu și mă știu de mulți ani.
Și nu, nu vreau să mă schimb niciodată. Întotdeauna mă las ghidată de intuiție și fac ceea ce simt, chiar dacă oamenii nu pot înțelege asta. Despre go with the flow e postarea asta…
Totul a început într-o dimineață.
Eram pe la examenul 16 din 18, pentru a finaliza Facultatea de Drept.
Se apropia de final maratonul meu de examene.
Îmi mai rămăseseră după doar de finalizat lucrarea de licență și de dat examenul de licență, dar aveam câteva zile libere până la ele și deja simțeam nevoia de o deconectare, de un reset.
Dimineața, la răsărit. Eu și ea, două suflete ce se cunosc deja de câțiva ani, dar care vorbesc, trăiesc și se simt de parcă se cunosc de o viață.
Amândouă trecusem printr-o perioadă foarte aglomerată, dar mai aveam de tras până la relaxarea completă. Vorbeam să evadăm într-un loc nou. Ceva scurt, spontan, neplanificat.
Unde? Cinqueterre am răspuns pe nerăsuflate amândouă, fără să fi vorbit despre asta niciodată. Aveam aceeași dorință, ne imaginam aceleași lucruri, simțeam că dorința noastră este ciudat de similară până în cele mai mici detalii. Sclipirea din ochi și entuziasmul cu care vorbeam despre asta, mă făcea să cred că dorința noastră e ca și împlinită.
Câteva zile mai târziu. Joi. Tocmai finalizasem cu bine toate cele 18 examene.
Universul cred că a vrut să-și facă partea și să ne premieze pentru perioada super încărcată.
Sună telefonul. Dorința noastră ne căuta. Sufletul îmi zâmbea și nu îmi venea să cred.
Tocmai primisem o invitație de la Ernest Airlines de a zbura pe nou lansata rută București….Genova.
Da, ai ghicit! De la Genova ajungi ușor la… Cinqueterre. Care sunt șansele?
Închid și primul om la care mă gândesc e ea.
O caut rapid în lista de apeluri, sun și-mi răspunde instant.
Primul lucru pe care mi-l spune e că avea telefonul în mână să mă sune… pentru același lucru. Era joi, iar plecarea era vineri, dar știam din vocea ei, că nu e loc de ezitări, iar la mine nici nu se punea problema.
Partea frumoasă?
Confirmarea oficială că vom zbura o primeam abia vineri. S-a încăpățânat într-un mod deosebit această confirmare să intre pe mail.
Cu toate astea, am pornit spre aeroport, cu tot cu un plan de rezervă.
Dacă nu intra confirmarea, luam bilete de avion către o destinație la întâmplare și tot plecam.
Am ajuns la limită la aeroport, iar confirmarea de zbor a intrat pe mail fix când am ajuns acolo. Yuhuuu! Cu adrenalină, fix cum ne place nouă!
Cinqueterre, here we come! But first… let`s celebrate! Ciao, Romania!
Și pentru că, cum o facem noi, nu o face nimeni, nu ne puteam lua zborul fără baloane, muzică live, tort și șampanie.
Și-am zburat…
Am avut parte de un echipaj tare vesel și prietenos, iar petrecerea a continuat și la bord.
Genova ne-a întâmpinat cu o vreme excelentă și un cer senin.
Primul lucru pe care ni-l doream pentru următoarea zi era, evident, Cinqueterre.
Fără prea multă planificare, am aruncat un ochi pe Google, am văzut ce și cum, iar următoarea zi am plecat la explorat. Am ales ca punct de plecare Gara Brignole. Sunt aproximativ 102 km din Genova până la La Spezia, iar cu trenul faci aproximativ 2 ore.
Ce este Cinqueterre?
Cinqueterre sau cele 5 Pământuri, este situat pe Riviera Italiană, între Genova și La Spezia, și este patrimoniu Unesco.
Este alcătuit din 5 sate mici, aplasate pe coastă:
- Monterosso
- Vernazza
- Corniglia
- Manarola
- Riomaggiore
Cum ajungi în Cinqueterre din Genova?
Varianta pentru care am optat noi a fost trenul.
Important de știut:
- nu toate trenurile opresc în toate cele 5 sate. Consultă http://www.trenitalia.com/ pentru a-ți face o părere.
- Ce variante de bilete de tren ai : Varianta 1 – o zi de tren, urci și cobori când vrei întreaga zi pentru cele 5 sate, este 16 Euro și este cea mai ieftină varianta de a vizita toate satele, fără să-ți faci griji de ore, în cât timp îți expiră biletul, etc. În plus, primești Wi-fi gratuit în anumite zone și acces gratuit la toalete, altfel vei plăti 1 Euro/acces. Varianta 2 – biletele dus-întors Genova-Riomaggiore ( sau oricare dintre cele 5 sate, au același preț) și Riomaggiore-Genova cu 9 Euro/sens + încă 4 Euro între sate. ( prețul biletului între oricare sate este 4 Euro și biletele sunt valabile 75 de minute).
- nu toate trenurile sunt directe sau… aproape directe. E posibil să ți se spună să cobori într-o anumită stație, pentru a continua călătoria cu alt tren. Am pățit-o și noi. Absolut toată lumea a coborât frumos din tren și ne uitam după trenul de legătură, ca să fim anunțați după 2 minute de confuzie că trebuie să urcăm înapoi în același tren. Aha! Deci așa se schimbă trenul când nu e direct. :))
- Orice nelămuriri ai, poți întreba personalul, când oprește trenul, sunt la fiecare vagon. Nouă ne-a prins tare bine să întrebăm, mai ales când ne doream să ajungem într-un anumit punct, iar trenul, deși în direcția bună, nu oprea în anumite stații.
- Da… și italienii vând mai multe bilete decât locurile existente în tren, așa că, dacă ajungi în vârf de sezon te vei bucura de îmbulzeală sau chiar vei rata un anumit tren, pe motiv că nu vei mai avea loc să urci. Dar, hei! Totul ține de atitudinea ta. Amitește-ți că ești în vacanță și nu lăsa nimic să-ți strice zenul.
- În fiecare gară găsești personal care oferă informații turistice, informații despre mersul trenurilor și îți fac recomandări utile.
Să trecem la explorat…
- Monterosso. Cea mai mare ( aproximativ 1500 de locuitori) și cea mai veche dintre localitățile Cinqueterre.
Este cel mai aproape de Genova și cel mai vizitat, datorită plajelor de nisip și numeroaselor unități de cazare. Poftim frumusețe…
Aici am savurat o înghețată bună, la prima gelaterie, pe stânga, cum ieși din gară.
Înghețată cu cheesecake ( care e “veața mea”) am găsit abia următoarea zi în Genova.
- Vernazza
- Corniglia are o poveste amuzantă. Ajungem aici, ne dăm jos din tren, gata să explorăm locul. Intrăm în pasaj și ne orientăm spre ieșire, când vedem un val de peste 100 de turiși care așteptau permisiunea să intre pe peron pentru a urca în trenul din care am coborât noi. Știi faza aia din Terminator, când mama copilului, îngrozită fiind la vederea Terminatorului, face pași în spate și o ia la fugă? Fix așa am făcut noi. Am urcat înapoi în tren la fix și am râs cu lacrimi. Câtă fericire să ne găsim înapoi locurile în tren.
- Manarola este de fapt locul în care ne doream să ajungem , fascinate de clădirile colorate și priveliștea de basm. Este nr. 1 în topul preferințelor noastre. Am păstrat câteva momente doar pentru a mă bucura de liniște, de starea de zen și de priveliștea plină de viață. Câtă energie proaspătă mi-a adus locul ăsta! Mi-a reamintit cât de mult iubesc spontaneitatea și de ce o iubesc.
Localitatea este micuță, are o străduță cu restaurante, haine și suveniruri.
Ce a fost peste puterea mea de înțelegere aici?
Oamenii făceau plajă pe… ciment. Încercam să mi-i imaginez întinși pe prosoape făcând plajă pe digurile de la noi. Hai să promovăm plaja pe ciment! Poate atragem și noi mai mulți turiști. Nisipul nu mai e ce a fost.
Oare nu erau în dureri? Cât poți sta pe ciment fără să amorțești? Ahahaha! O mulțime de întrebări îmi rulau prin căpșor.
Manarola este celebră pentru vinul dulce Sciacchetrà , menționat de Gabriele D’Annunzio în poemele sale.
Dacă mergi mai departe de punctul unde toți turiștii se opresc, ai să descoperi… un cimitir în vârf de deal. Nu mai văzusem un astfel de cimitir până atunci. Spațiul îngrijit și optimizat la maxim.
Dacă mergi și mai departe, ai să dai de ingeniozitatea italienilor.
Au viță de vie, cumva suspendată, pentru a face culesul strugurilor mai ușor.
Tot pe deal, vei vedea o mulțime de grădini, unde localnicii au fructe și legume.
Îți plac sporturile extreme?
Atunci e cel mai potrivit loc pentru tine. Aici se fac sărituri de pe stânci. Yuhuuu! Crazy!
- Riomaggiore. Nr. 2 în preferințele noastre. Este cel mai mare dintre cele 5 sate, cu o populație de aproape 1700 de locuitori.
Frumos și colorat, a ieșit în evidență prin plajele de… stânci. Oamenii făceau plajă pe stânci.
Dacă ai mai multe zile de stat și preferi un mijloc de transport mai lent pentru a vizita satele, poți opta pentru transportul pe apă. Este 30 de Euro și poți să cobori în fiecare sat pentru o oră, după care îți continui călătoria pe apă.
Dacă iubești mișcarea, îți recomand să parcurgi Via dell`amore, drumul pietonal dintre Riomaggiore și Manarola. Este de numai un km, dar priveliștea costieră este minunată. La drumul pietonal ajungi direct din stația de tren Riomaggiore. Aici vei putea vedea lăcățele puse de îndrăgostiți și-ți poți lăsa și tu o amintire.
Am petrecut niște zile minunate, cu locuri de poveste și o gașcă de oameni dragi și frumoși.
Morala? Dorește-ți, iar când apare ocazia… go with the flow!
Dacă intenționezi să ajungi la Cinqueterre, îți recomand să arunci un ochi și pe oferta celor de la Ernest Airlines, au zboruri spre Genova cu plecare din București în fiecare vineri și retur în fiecare luni, iar prețurile pornesc de la 36 de Euro.
PS: Don`t forget to have fuuuun! 🙂
Wow, ce frumos articol, ce locuri minunate.
Multumesc, Valeria! Te pup cu drag!
Frumos articol! Din păcate nu am gasit Bucureştiul ca oras de plecare cu Ernest Airlines! In ce perioadă a anului ați fost?