Astăzi vreau să împărtășesc cu tine bucuria simplă și să-ți vorbesc despre prietenie.

Sunt oameni care apar în viața noastră când nici nu ne așteptăm și care au intenții mai bune pentru noi, decât oameni care au fost în viața noastră, poate de prea mulți ani și care rar găsesc o vorbă bună pentru noi.

Există acele prietenii care îți consumă energie, în care trebuie să ai grijă ce faci, ce nu faci, ce spui, ce nu spui, ca să nu superi pe nimeni. Acele prietenii în care sunt multe așteptări și puține aprecieri.

Și mai sunt acele prietenii rare, care se nasc într-un moment, când ochii se întâlnesc, când zâmbetul e oglindă, când inima știe și când ai certitudinea că acea prietenie va fi pe viață, deși nu ai schimbat încă nici două vorbe cu acea persoană.

O astfel de prietenie rară mă leagă de ea, de Fabiola.

Ne-am cunoscut prin 2015, din întâmplare, la un eveniment pentru bloggeri.

De atunci prietenia noastră a crescut într-un mod atât de special, cum nu am întâlnit alta.

Suport necondiționat, surioară de suflet, mamă, prietenă, consultant, critic, motivator, aducător cu picioarele pe pământ, partener de idei nebune, sentimentul de acasă, locul ăla de siguranță unde poți să fii, să spui și să faci ce vrei, fără să fii judecat.

Este surioara mai mare, pe care mi-am dorit să o am mereu.

Ca să vezi, am avut-o mereu, doar că s-a întâmplat să o cunosc mai târziu.

Astăzi am avut o zi super plină. Atât de plină, că mă gândeam că nu voi reuși să postez înainte de miezul nopții. Într-un final, m-am încadrat! Cu câteva minute înainte de a scrie acest articol, am primit acest pachet roz și minunat de la ea.

Proaspăt ajuns din Românică și livrat de un curier român, vesel și prietenos, parcă m-a făcut să mă simt, cumva, mai aproape de casă, instant.

Waaaa, bucurie în suflet, mai ceva ca de Crăciun.

Știi sentimentul ăla, când îți bate inima de fericire și simți recunoștință chiar și fără să deschizi pachetul, doar pentru că știi că cineva, undeva, s-a gândit la tine și a vrut să ai parte de niște extra bucurie.

Ce sentiment minunat! ?

Primul lucru pe care l-am văzut a fost fluturașul, iar dacă mă știi puțin, știi că ador fluturașii.

Mesajul felicitării mi-a mers direct la suflet.

Ce m-a făcut să-mi zic:

 • “Doamne, ce nebună e!”

Aproape de mijlocul provocării mele, cu 10 zile fără zahăr, ochii își dau întâlnire cu pam-pam: tentația.

Și nu oricum, ci o tentație reală, cu dulciurile copilăriei mele, pe care le ador și pe care le pot consuma oricând, oricum.

Waaaa! ? Batonul copilăriei și eugenii… fără număr! ?

Ahh… și bonus: salam de biscuți! ?

Deci trei chestii pe care le ador, care îmi amintesc de copilărie și pe care le am în abundență acum, direct de la Românica, mulțumită ei. ?

Cu mâna pe inimă, sunt sinceră și recunosc că știința are dreptate. Mediul înconjurător întotdeauna va bate voința. De când am început provocarea, am eliminat din mediul înconjurător toate alimentele cu zahăr și am cumpărat doar mâncare raw vegană, ca să-mi fie ușor.

Azi, cu tentația la nas, am cedat!

Am servit 3 feliuțe de salam de biscuți, iar restul dulciurilor, le-am împachetat pe toate și le-am pus într-un loc în care nu le voi mai vedea până la sfârșitul provocării.

Mno, sunt și eu un suflet.

Am mâncat cu așa poftă salamul de biscuți, că n-am nici un regret.

Să o luăm ca pe un test.

Da, dacă vrei să nu mai mănânci zahăr și ai alimente cu zahăr care îți plac, șansele sunt că…

 1. Le vei mânca.
 2. Nu le vei mânca, dar vei suferi un pic așa să știi că le ai și că nu “trebuie” să le mănânci.

Vrei să renunți la ceva?

Scoate acel ceva din mediul tău înconjurător!

Ce vezi acolo, în prim plan, este prima carte în care surioara mea draga este co-autoare.

Sunt o privilegiată să o primesc cu autograful autoarei mele dragi și cu mesaj special.

Cartea “Nuanțe de piper și ciocolată. It is what it is.” este plină de nuanțele a 27 de autori, care, prin proză sau poezie, având la bază iubirea, și-au lăsat amprenta într-un mod genial, exprimând trăirile lor personale în moduri inedite.

Permite-mi să-ți zic și unde îi găsești cartea, că doar e sor’mea, o susțin în tot ce face. ?

Cartea este disponibilă online și în librării, în toată Românica. Am găsit-o și pe Emag.

S-ar putea să-ți placă și:  Frică sau o gogoașă cu cheesecake?

Uite un mesaj motivațional, cu care îmi continui provocarea ( pe fundal, două suluri de salam de biscuiți ?). Deci, chiar și cu toate dulciurile în casă ( ascunse acum) pot să duc provocarea la bun sfârșit:

Și acum, că m-am confesat, ia să vedem cum m-am descurcat cu provocările zilnice:

 1. Nu am consumat zahăr. Nebifat azi. Azi am consumat trei feliuțe de salam de biscuți, sosite tocmai de la Românica. Era nepoliticos să le refuz, după ce au bătut atâta drum. Sper ca asta să fie prima și ultima abatere de la provocare, până la finalul lunii. ?
 2. Citit cu succes pentru o oră. Dap. Citit peste o oră și azi. Am avut cartea cu mine peste tot. Progresez, dar tot nu o termin azi. Știi de ce mă agitam? Credeam că azi e vineri. Mâine e termenul limită. O termin, dacă nu dorm mâine noapte. Hai să vedem cum merge. Wohoo, câte energie mentală ard cu cartea asta. Merită tot efortul, jur! 
 3. Antrenamentul zilnic, de o oră, a fost depășit și azi. O oră de mers, o oră de alergat și 30 de minute de scări. Hai că am pregătit terenul, fără să știu, pentru salamul de biscuiți pe care l-am mâncat. ?
 4. Azi am băut cei 2l de apă. Am adăugat iar niște lămâie și ghimbir și a mers brici.
 5. Azi am mâncat raw vegan. Am ținut-o în salate… până la salamul cu biscuți. ? Nu plecați, revin în forță mâine. ?
 6. Azi a fost ziua 7 fără Whatsapp și ziua 11 fără Facebook. Este uimitor cât focus pot să am și câte lucruri pot realiza într-o zi. Wow! Un lucru e clar. Ori voi reuși să controlez 100% timpul petrecut pe rețelele sociale, ori le voi folosi foarte rar, iar atunci când nu le voi folosi, le voi șterge. Poți să-mi spui tu că ai auto-control și ce vrei tu. Nu te cred. Toți pierdem controlul, pentru că aplicațiile astea sunt făcute să ne stimuleze creierul mai mult decât orice altceva din mediu extern, prin urmare, ne atrag, ca un magnet, să petrecem cât mai mult timp acolo. Așa se face că, petrecem din ce în ce mai mult timp dând scroll pe un ecran, ca niște mici și simpatici zombi. Social media e la fel ca cu zahărul. Dacă ai acces la el, vei intra, chiar dacă îți face rău. Dacă nu ai, nu vei intra și vei culege binele pe care ți-l face timpul petrecut fără. Voința e mai slabă ca mediu înconjurător. Elimini din mediul înconjurător, dispare și tentația. Citisem într-o carte că și dependenții de droguri funcționează pe același principiu. Devin dependenți de droguri într-un anume mediu înconjurător, unde toți consumă droguri. Se duc într-un centru de dezintoxicare, aka într-un mediu nou, unde nimeni nu consumă droguri și drogurile nu mai sunt disponibile și se lasă. Revin din nou pe străzi, în același mediu înconjurător unde s-au apucat inițial de droguri, iar drogurile sunt disponibile, se apucă din nou. Ține-i într-un mediu nou, cu alți oameni și alte lucruri în jur și nu se vor mai droga niciodată. Dovedit științific. Devenim mediul înconjurător.
 7. Plata cash a mers brici și azi. Card? Ce-i ăla? Deja a devenit un obicei să plătesc cash. Simt că am mai mult control și respect cu ușurință bugetul pe care îl aloc zilnic, prin simplul fapt că nu am un surplus, disponibil pentru cumpărături impulsive, la un tap pe un ecran distanță. Iau această tranziție înapoi la cash ca pe un mare exercițiu de auto disciplină și control.
 8. Maraton. Antrenament efectuat la 0 grade azi. Estimez că maratonul se va întâmpla spre sfârșitul lunii, când temperaturile devin mai prietenoase. Oricât de vitează aș vrea să fiu, vreau să mă bucur de experință, nu să ajung la finish line în țurțuri. ?

Wow! Nu-mi vine să cred că am făcut atât de multe lucruri de azi dimineață și că am reușit să scriu iar o mulțime pe blog, când voiam să postez scurt și să trec la pasul următor.

Mno, bateriile încă mai țin azi. ??‍♀️

Continui aventura cu cartea mea de 700 de pagini.

Haida, haidaa!

Acum am energie proaspătă de la salamul de biscuți și de la cuvintele calde de la sor’mea. ?

Îți mulțumesc că treci cu mine prin toate experimentele astea. ?

Sper să învățăm împreună ceva util din toate astea. ??

Te îmbrățisez tare de tot! ?

Pe mâine! ???

Xoxo ?

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *