La multi ani! Un an nou plin de iubire, veselie, nebunie si sanatate!
Sa ai parte de clipe minunate in noul an.
Mi-am propus ca anul asta sa fiu mai consistenta decat anul precedent in postarea de blog, asa ca planul e facut. Asteapta-te sa scriu constant, pentru ca voi scrie constant.
Pentru ca am fost intrebata constant, in ultima vreme, cum scapam de plictiseala, m-am gandit sa iti impartasesc gandurile mele despre acest subiect.
Am crescut fara sa am mult habar ce este plictiseala, de unde vine ea si cum sa scap de ea.
Viata mea a fost plina de activitati, aventuri, experiente, noutati.
Cand nu a fost “nimic” de facut, am cautat mereu sa fac ceva, sa fac ceva util pentru mine.
Nu gandeam pe termen lung cand eram copil, dar acum, privind in urma, vad valoarea momentelor de “plictiseala” investite in a invata lucruri noi.
Traim vremuri in care a fi ocupat este un lucru de onoare, un fel de statut social nerecunoscut oficial si sa nu ai timp pentru a respira, pentru a sta fara sa faci nimic sau chiar pentru a dormi suficient este o norma nescrisa, dar practicata global.
Mai ciudat este ca, atunci cand prindem un moment de respiro din maratonul propriei vieti, nu stim ce sa facem cu viata noastra. Zau ca ma surprind singura cateodata, cand efectiv, in loc sa nu fac nimic, sunt nelinistita si caut sa fac ceva, sa fiu productiva.
Am devenit atat de buni la sprint, ca nu mai stim sa o luam la pas.
Ne panicam ca ne plictisim si simtim ca ne irosim viata atunci cand nu facem nimic.
Vreau sa te asigur ca si a face “nimic” e ceva. E ceva foarte benefic pentru sanatatea noastra.
Mentala, emotionala, spirituala si fizica.
Avem nevoie de pauze… dar nu foarte multe, ca sa nu o dam in lene. Haha.
Daca tot simti nevoia sa faci ceva si sa scapi de plictiseala, cand se instaleaza, hai sa iti dau cateva idei, ca sa inlocuiesti plictiseala si sa faci ceva util si placut pentru tine.
Adevarul este ca, daca vrei sa reusesti in ceva, trebuie sa investesti plictiseala in ceva mai util pentru tine. Oamenii de succes fix asta fac, valorifica la maxim momentele de plictiseala.
Plictiseala e cel mai minunat indicator ca ai timp sa investesti in tine, ai timp sa inveti ceva nou, ai timp sa devii o varianta mai buna a ta. Tare sau ce?
Oamenii de succes folosesc momentele de plictiseala ca sa devina mai buni, iar cei care nu reusesc mare lucru folosesc plictiseala ca sa se planga.
Iti las aici cateva din lucrurile mele preferate cu care inlocuiesc plictiseala:
- Invat lucruri noi. De la TED Talks, masterclass-uri de dezvoltare personala, cursuri, workshopuri, sunt atatea resurse de top disponibile ca mereu gasesc ceva nou de explorat care ma indreapta spre o versiune mai buna de-a mea. Youtube este paradisul tuturor subiectelor posibile si imposibile de care poti fi interesat.
- Dezvolta un hobby nou. Iubesc sa imi antrenez creierul cu pianul. De ceva ani sunt fascinata de acest instrument, mai ales ca imi doresc sa ajung sa cant perfect melodii care par imposibile pentru cineva ca mine, care a gasit acest hobby tarziu, in viziunea multora. De la melodiile de copii, pe care le cantam cu mare efort la inceput, acum pot duce melodii cunoscute, de la un cap la altul, fara note muzicale in fata. Pentru anul asta, chiar mi-am propus sa cant in septembrie o piesa care mi-a dat mari batai de cap, din cauza complexitatii si vitezei, dar pe care o ador: Vanessa Carlton, A thousand miles. Pazea! Provocarea e sa cant si pian si voce. Tu? Ce lucruri nebanuite ti-ar placea sa incerci?
- Citesc! Imi amintesc cu durere cat de greu si plictisitor mi se parea sa citesc in scoala sau la liceu. Cand am fost nevoita sa citesc primul meu roman ‘Ciresarii’ pentru scoala, am zis ca este misiune imposibila. Creierul meu refuza sa se concentreze pentru mai mult de cateva randuri. Fiecare pagina era fix ca o tortura pe care mi-o aplicam voit. Cand nu a mai trebuit sa citesc pentru scoala, am descoperit ca imi place sa citesc, doar ca imi place sa citesc despre subiecte care ma intereseaza pe mine. Libertatea de a alege cartile pe care sa le citesc mi-a deschiz un nou univers. Citesc in jur de 50 de carti pe an, cateodata chiar mai multe. O fac cu entuziasm si placere, iar aceasta activitate mi-a adus idei, m-a facut sa imi doresc sa calatoresc in anumite locuri, m-a ajutat sa dezvolt strategii de business, m-a ajutat sa imi controlez emotiile, m-a ajutat sa invat iubirea de sine, sa imi pun pe primul loc starea de bine, sa, sa si sa. Am invatat enorm din carti. Ba, mai mult, dupa sute de carti citite, am prins curajul sa scriu o serie de 7 carti, Trezeste-te, dintre care 2 sunt deja publicate, iar 3,4 si 5 vor fi lansate in 2022. Ce subiecte te fascineaza? Citeste despre ele. Nici n-ai idee cum iti pot transforma viata.
- Brainstorming. Plictiseala e cel mai tare lucru, daca nu o inabusesti cu uz in exces de tehnologie si social media. Atunci cand te plictisesti pe bune, mintea ta are spatiu sa zburde liber si sa faca ceea ce tehnologia a rapit din zilele noastre, sa ne lase creierul nestimulat. Cand folosesti constant creierul ca sa reactionezi la notificari, ding, dong, like, email, whatsapp, creierul este mega reactiv. Efectiv doar raspunde la stimuli, nu are timp sa zburde pe campii, ca in urma cu cativa ani cand nu era atat de stimulat. Cand iti lasi mintea sa zburde, magia se dezlantuie. Iti vin idei noi, faci planuri pentru viitor, constientizezi unde esti si unde vrei sa fii. Ia o foaie si un pix si lasa-ti mintea sa zburde. Vezi unde se duce si scrie pe foaie ce idei iti trec prin minte. Facand asta am creat JoyBook, un planner care te ghideaza pas cu pas catre un an plin de realizari, unde starea ta de bine este prioritara. Am creat acest Joybook pentru ca, dupa ani de zile de incercat sute de agende, plannere si jurnale, tot nu gasisem combo-ul perfect pentru mine. JoyBook are adancime si instrumente de coaching. Iti adreseaza intrebari, te face sa gandesti si te face sa constientizezi de ce nu ai ceea ce iti doresti si cum sa obtii ce iti doresti. In timp ce tastez, JoyBook varianta in romana ( este disponibil si in engleza pe Amazon global) este la tipar si se pregateste sa te cunoasca. Este rezultatul unui moment de plictiseala in care creierul meu a avut timp sa vina cu o idee utila. Am prins ideea, am pus-o pe hartie si am transformat-o in realitate. Tu? Ce idei geniale lasi sa-ti treaca prin minte fara sa le scrii si fara sa actionezi asupra lor?
- Plantez. Ani la rand am fost spaima plantelor. Am iubit plantele de cand ma stiu, mai ales cand mama era cea care le ingrijea si eu doar le admiram. Haha. Mi-am luat mereu plante si am avut mereu grija de ele… cat am putut. Viata mea a fost plina de calatorii (multumesc, viata!) si de fiecare data ma intorceam acasa imi gaseam mereu plantele lesinate. A fost mereu o provocare sa am plante ‘in viata’ pentru mai mult de o luna. Usor, usor, durata lor de viata a crescut. Am gasit tot felul de solutii ca sa le tin in viata, cateodata le-am luat si in calatorii cu mine. Am inceput sa plantez… ridichi, rosii, fasole, etc…. Moaaa… bucuria aia, cand mananci o ridiche de la tine din apartament… de nepretuit. In paralel, am reusit sa tin plantele in viata pe termen lung si chiar sa am curaj sa renunt definitiv la cele de plastic de la Ikea( mi-a luat ceva sa fac asta, erau alinarea mea cand cele naturale lesinau de tristete ca nu sunt pe acasa, ca sa le ud). Te provoc sa plantezi ceva si sa vezi daca esti in stare sa ai grija de acel ceva.
- Ma misc. Dansez, invat afro-dance( asta e noua), ma antrenez cu greutati, creez coregrafii de step dance, topai pe ghetele de Kangoo Jumps, dansez la liber pe melodiile preferate. Orice inseamna miscare, ma scoate instant din plictiseala, ma energizeaza si imi da un boost de incredere si veselie instant. E usor sa uitam ce putere uriasa are sportul asupra starii noastre de spirit si ca fericirea este doar la un antenament sau putin alergat distanta. Endorfinele (hormonii fericirii) eliberate in corp, dupa antrenament, sunt cea mai buna recompensa si cel mai bun motivator sa-ti ridici funduletul de pe canapea.
- Redecorez casa. Recunosc, sunt o speciala. Simt nevoia, cateodata si la cateva zile, sa tot mut lucrurile prin casa. Imi place sa decorez, sa reinventez, sa reasez lucruri. Ma amuz cand aud de la cei cu case mari ca nu stiu cum altfel sa isi redecoreze casa, iar eu, mare fan de spatii mici, gasesc sute de moduri noi in care sa rotesc lucrurile si sa dau un aer nou aceluiasi loc. De ce redecorez? Cred ca sunt mereu intr-o dorinta de nou, de energie proaspata, de evolutie, de schimbare. Atunci cand fac schimbari, ceva in mine face click. Parca motivatia mea sa lucrez, sa citesc, sa invat, sa evoluez creste. Bucuria sa fiu intr-un spatiu redecorat imi da sentimentul ca sunt intr-un loc nou pentru o vreme. Devin si mai recunoscatoare pentru tot ce am si pentru mediul in care sunt. Simt ca energia se reinnoieste si ea, odata cu schimbarile pe care le fac. Incearca si tu, daca nu ai facut asta pana acum. Ce schimbari ai putea sa faci? Cum ai putea sa redecorezi, ca sa te simti si mai bine in mediul tau? Cateodata poate fi atat de simplu. Poate un citat motivational, un reminder pe oglinda, o planta in culoarea ta preferata, o decoratiune care iti aminteste de cineva drag, pusa la vedere. Lucruri mici, care iti fac zilele mai mari si mai frumoase.
- Ajut vecinii varstnici. Atunci cand ai ochii deschisi, nu ai cum sa nu observi cat ai putea sa ajuti pe cei varstnici, mai ales pe cei care poate nu au copii/familie aproape. Sa treci pe la ei, doar ca sa ii intrebi daca sunt bine, sa le faci cumparaturile sau pur si simplu sa le lasi o traista cu fructe proaspete, sunt gesturi mici care conteaza enorm. E un sentiment genial sa uiti de tine si sa te pui in slujba celor care au nevoie de tine. Demonstrezi umanitate mai ales cand faci lucruri pe care nu ti-a cerut nimeni sa le faci.
- Acte aleatorii de bunatate. Specialitatea mea, as zice. Iubesc sa zambesc soferului de autobuz, sa ii zic buna dimineata si sa il privesc in ochi si sa ii multumesc la coborare. Iubesc sa ofer o bautura calda si sa imi beau cafeaua alaturi de cate un om al strazii, pe care il intalnesc aleatoriu si care imi umple inima cu povesti despre cat de puternici pot fi oamenii. Iubesc sa tin usa curierilor grabiti, care sunt invatati sa fie ignorati. Iubesc sa dau locul meu la coada la magazin, mai ales atunci cand ma grabesc. Imi reaminteste ca un minut la deal sau unul la vale nu e asa o tragedie, cum vrea mintea mea sa ma convinga. Iubesc sa las mesaje de incurajare in locuri circulate. Iubesc sa ofer baloane copiilor. Iubesc sa scriu mesaje din inima pe cartile mele si sa le las in locuri in care simt ca cineva are nevoie de mesajele din ele. Bunatatea inseamna sa imprastii raze de soare, indiferent de vreme. Avem nevoie de cat mai multe raze de soare. Poti sa imprastii si tu cateva?
- Ma documentez. Caut noi modalitati de a crea oportunitati de business, aflu ce aptitudini sunt necesare sa ajung unde vreau sa fiu, imi deschid mintea si inima la noi moduri noi de la lucra si trai. Ma expun la ideile liderilor de top, ca sa intru in modul lor de gandire si actiune. Cercetez cum sa transform plictiseala(haha). Ce te-ar pune intr-un loc mai bun, daca ai acorda putin mai mult timp sa intelegi cum sa faci asta? Nu de informatii ducem lipsa, ci de implementarea informatiilor. De ce sa nu implementezi ceva nou, in loc sa te plictisesti?
- Imi permit sa ma plictisesc. Cateodata cel mai productiv lucru pe care il fac este sa imi permit sa ma plictisesc. Sa ma opresc din a bruia sentimentul de plictiseala sau de a-l schimba pe altceva. Cand a fost ultima data cand ai stat curios sa intelegi plictiseala? Sa o explorezi? Sa fii atent la ce simti atunci cand esti plictisit? Sa intelegi de ce simti ceea ce simti? Cunoasterea de sine transforma totul in jur. Chiar si plictiseala. Am descoperit la mine ca sunt momente cand am nevoie sa ma… plictisesc. Ca am nevoie de momente cand trebuie sa accept ca nu ‘trebuie’ sa fac nimic, ci doar sa exist. Iubesc sa vad ca anxietatea nu mai exista atunci cand nebunia se opreste si ca am invat sa savurez plictiseala acum. Ghici ce? Dupa momente de plictiseala imi vin cele mai mari avanturi in tot ce fac. Permite-ti sa te plictisesti, fara sa te simti vinovat. Aminteste-ti ca nu trebuie sa faci lucruri mereu. E ok sa te opresti, e ok sa nu faci nimic, e ok si doar sa existi pentru o vreme.
Daca ai si alte idei despre cum sa invingi plictiseala, adauga-le in comentarii si hai sa construim un ghid cat mai complet pentru toti care se lupta cu ea. 🙂