“Dacă nu ne disciplinăm noi înșine, lumea din jur o va face pentru noi.”

Așa îmi place să o spun cel mai clar.

Ce nu disciplinăm în viața noastră, devine ceva aleatoriu, care cade pradă în mâna enormelor și interminabilelor distracții, care abia așteaptă să pună mâna pe timpul nostru.

Pozele astea parcă reprezintă ideea asta perfect.

Vrei să mergi înainte, vrei să realizezi ceva important, vrei să te focusezi, vrei să creezi ceva, vrei să petreci timp de calitate cu cei din jur sau cu tine, vrei să ieși în aer liber ca să te bucuri de natură, dar întotdeauna e ceva cu tine (telefonul), care-ți cerșește atenția neîncetat și care-ți oferă în schimbul atenției tale like-uri, “recompense” invizibile și mesaje. Partea amuzantă?

De cele mai multe ori, acel ceva care ne cerșește atenția nu e nici urgent, nici important.

De cele mai multe ori, toate distracțiile astea sunt un miraj, fix ca imaginea asta.

Imaginile sunt din George Town – Penang, Malaysia.

Mai nasol e că dacă îți începi ziua aleatoriu, șansele sunt ca tot așa o vei continua și încheia.

Acum 5 ani, Cristinica se trezea, nici nu făcea bine ochi ( a se citi – în stare pură de zombi adormit) lua telefonul în mână, citea mesajele, verifica mailurile, intra pe Facebook și Instagram ca să posteze și apoi își începea ziua.

Rezultatul?

Deși Cristinica de atunci realiza o mulțime de lucruri zilnic, îi lipsea claritatea a ceea ce face, lipsea o strategie de a utiliza timpul mai eficient și de a planifica și savura fiecare clipă.

Ghici ce?

Aproape jumătate din noi, încep ziua pe picior greșit, prin faptul că verificăm telefonul în primul minut după ce ne trezim.

Ce înseamnă asta?

Că din lumea viselor, buimaci, așa, cum ne trezim noi, ne aruncăm creierașul în abisul telefonului, ca să proceseze munți de informație.

Există doar vreo șase mașini care pot accelera de la 0 la 60 de km pe oră în sub două secunde.

Ca majoritatea mașinilor, noi, oamenii, nu sunt construiți pentru o așa viteză de tranziție, nici mental, nici fizic.

Să-ți privești telefonul în primele minute ale dimineții este ca și cum ai invita 100 de străini, cu chef de vorbă, în dormitorul tău, înainte să te fi schimbat din pijamale, inainte să te fi splălat pe dinți sau să te fi pieptănat.

Între sunetul alarmei și lumea din interiorul telefonului tău, ești instant copleșit cu stres, presiune, anxietate și nici nu-ți dai seama.

Cu așa început, ia zi-mi tu, chiar te aștepți să ai o zi plăcută și productivă?

De ce să îți creezi o disciplină de dimineață?

Hai să luăm scenariul curent și să vedem cum îți servește, în prezent, ceea ce faci.

Să spunem că te trezești cu doar câteva minute înainte de a pleca la muncă, la cursuri, la clase, unde pleacă fiecare. Asta îți lasă timp fix cât să mănânci pe fugă, să faci un duș, să-ți pregătești geanta. Dar să ai doar timp de asta înseamnă să nu ai timp suficient. Câteodată întârzii. Sari peste duș. Îți lași patul nefăcut. Nu-ți permiți să-ți dai timp să te bucuri de duș, să te speli pe dinți în tihnă, să-ți mănânci micul dejun în propriul ritm ori să ordonezi totul ca să te întorci pe seară într-un mediu ordonat. Nu poți face lucrurile conștient și cu scop, atunci când trebuie să te grăbești.

Când îți începi dimineața cu presiune, cu stres și cu o minte dezordonată, îți programezi corpul, fără să îți dai seama, să opereze în acel mod tot restul zilei, în conversații, întâlniri, în orice faci.

Am încercat ani la rând să-mi instalez o rutină de dimineață, cum spun toți marii guru și am renunțat de multe ori, fără să înțeleg de ce nu se lipea nici o rutină de mine.

Cred că în primul rând era mental, de la cuvântul rutină.

Dacă mă cunoști cât de puțin, știi că eu când aud de rutină o iau la fugă, la propriu.

Îmi place să explorez, să cunosc, să învăț, să creez, să dezvolt, să evoluez, să am mereu ceva nou de făcut și explorat și oricât de greu îți e să crezi că așa ceva e posibil, îți zic eu că e, fac asta de ceva ani și e genial.

Am reușit să am un program stabil, să zicem, în fiecare dimineață, după ce am înlocuit cuvântul rutină cu disciplină. Mi-am creat o disciplină care are aceleași principii la bază, dar moduri diferite de execuție, ca să am diversitate și să mă încânte zilnic.

Aș putea înșirui aici tot ce fac eu dimineața, dar aleg să nu o fac.

De ce?

Pentru că așa a făcut cineva cu mine și, pe cât m-a fascinat așa disciplină de dimi, tot așa m-a compleșit așa program încarcat și s-a ales praful de el. ?

Cum ziceam cu obiceiurile.

Dacă vrei rezultate de durată, tot ce trebuie să faci este să creezi o disciplină care să rezoneze cu tine și îmbunătățești ceva din disciplina ta zilnică cu doar 1%. Consistență e cheia, în loc de curaj inițial și renunțare ulterioară.

Hai să începem ușor și să construim pe fundația asta.

Prima mea recomandare: Trezește-te cu o oră mai devreme. 

Ai să spui… s-o crezi tu, Joy! Mie îmi place somnul. Hahaha! ?

Sunt alături de tine! Și mie îmi place și viața și somnul și sunt conștientă că somnul are un rol foarte important în starea noastră de bine. ?

Zău că te înțeleg, dar îți spun că nici unul dintre noi nu vrea să lucreze obosit și să simtă că n-a reușit să facă mare lucru în ziua aia. Energia și starea de bine se sădește dimineața și o porți cu tine pe durata zilei, fix ca pe tricoul tău preferat, iar asta este piesa de puzzle, care, pusă lângă următoarele( 1% zilnic), te ajută, pe termen lung, să creezi o viață plină de bucurie și sens.

S-ar putea să-ți placă și:  Curaj și uimire. 28 Hard Challenge, Ziua 9

Ce am descoperit că face această tranziție super ușoară? Să dormi cu o oră mai devreme. Asigură-te că ai aceleași ore de somn de care ai nevoie, ca să funcționezi, dar, în același timp, vei putea să te trezești mai devreme.

Încearcă asta: Trezezește-te cu minim 15 minute mai devreme.

Dacă nu ești adeptul schimbărilor și trezitul cu o oră mai devreme decât ora normală te copleșește, poți încerca să te trezești cu doar 15 minute mai devreme. Dacă va trebui să folosești alarma, alege una delicată, ca să te trezești ca un fulguleț. Folosește o lumină delicată în primele momente când te trezești, pune niște muzică chill pe fundal. Nu-ți atinge telefonul pentru cel puțin astea 15 minute pe care ți le-ai câștigat. Dă-i creierașului tău timp să seteze tonul pentru ziua care abia începe. Dă-ți timp să-ți zâmbești în oglindă, să te intinzi și să-ți faci mișcarea preferată.

După o săptămână așa, trezește-te cu 30 de minute înainte de ora ta normală.

Acum ai 30 de minute și este timpul tău și numai al tău.

Cum alegi să îl petreci?

Poți să faci un duș mai lung. Poți să iei micul dejun cu cineva drag. Să citești puțin dintr-o carte. Să  îți dai un boost de energie printr-un antrenament rapid.

Să-ți savurezi ceaiul preferat. Să faci o plimbare scurtă. Să meditezi. Să petreci câteva momente ca să strângi după tine, înainte de a pleca de acasă.

Bonus, seara, închide telefonul și televizorul când simți că te-a ajuns oboseala.

Încearcă asta: Creează o nouă disciplină de dimineață fix pe gustul tău.

În fiecare dimineață găsește-ți un pic de timp pentru:

Recunoștință. Exprimă recunoștință către cineva, către un anume loc sau lucru în fiecare zi. Asta include să te gândești cât de recunoscător ești, să scrii cât de recunoscător ești și să spui celor din jur cât de recunoscător ești. Este ușor să simțim că totul ni se cuvine și să uităm să apreciem tot ce avem acum, deși cândva asta era tot ce ne doream. Cu asta vine la pachet nefericirea, frustarea și dorința de a avea mereu mai mult. Culmea? Oricât de mult am avea, dacă nu putem aprecia ceea ce avem acum, niciodată nu vom simți că avem de ajuns. Studiile arată că recunoștința contribuie enorm la starea noastră de bine și la nivelul nostru de fericire. Mult mai mult decât lucrurile materiale. Atunci, nu merită, oare, puțină atenție?

Rezultatul? Fericire, bucurie, stare de bine instant. Gratis! 

Inspirație. În fiecare dimineață găsește o bucățică de inspirație, de noutate, de creativitate prin citirea unui ziar, unei cărți sau ascultarea unui podcast.

Rezultatul? Mintea se extinde, Evoluezi. Ești expus la idei noi și crești. Cine știe ce idee grandioasă îți poate veni de la oricare din inspirațiile la care te expui. 

Meditație. Dacă nu ești mare expert în meditație, stai liniștit. Cred că ai lângă tine cea mai agitată și anti-meditație gazelă ever, care a avut adevărate provocări în a sta cuminte și potolită. Drumul meu către zen a fost o aventură reală. Să învăț să meditez a fost crunt și chiar înțeleg prin ce trec începătorii. Bali a fost locul care mi-a adus liniștea și tehnica care a funcționat, într-un final, pentru mine. ??‍♀️ Dacă, la început, după 2 minute mă mișcam, mă gândeam la 1000 de lucruri, amorțeam, mă scărpinam pe nas, acum meditez cu ușurință o oră și nici măcar nu realizez cum trece timpul. Eu și aștia zen ce mai suntem. ? Parcă te și văd cum stai acolo, cu picioarele încrucișate, ochii închiși și te rogi să treacă cele 5 minute de meditație mai repede. Am fost acolo, știu cum e. ? Meditația, ca orice altceva, se învață în pași, cu răbdare. Poți să începi și cu 1 minut, dacă 5 ți se par prea multe. Găsește un loc unde să ai liniște, asigură-te că ai spatele drept, închide ochii și respiră profund. Ajută să pui mâinile pe burtică și să permiți burticii să se extindă cu fiecare inspirație și să se “golească” cu fiecare expirație: 4 secunde inspiri, 4 secunde ții respirația, 4 secunde expiri. Cel mai simplu exercițiu de respirație pentru începători. Poți să și numeri în gând, ajută să îți distragi atenția de la gânduri. Mai ales la început. Ce altceva poți face? Poți vizualiza cum vrei să arate ziua care urmează și să simți cât de mult o să te distrezi. ( Așa vizualizez eu, mi-e gândul numai la distracție! ???

Rezultatul? Vei simți o stare de calm, iar abilitatea ta de focus și de prezență se va imbunătăți. În societatea în care distracțiile ne reduc tot mai mult abilitatea de focus, zic că e de încercat. 

Mișcă-teYoga, HIIT, câteva geno, stretching, alergare pe loc, alergare cu genunchii la piept, jumping jack, orice merge pentru tine.

Rezultatul? Endorfine – hormonii fericirii, energie crescută, stare de bine, sănătate și imunitate crescută. 

Scopul este să alegi câte o chestiuță, până devine ușor de făcut în fiecare zi, apoi să mai adaugi câte ceva.

Îți promit că, cu fiecare mic progres, oricât de nesemnificativ pare, starea ta și zilele tale vor fi invadate cu echilibru, claritate și bucurie.

Ai alte idei? Împărtășește-le cu noi! Care e disciplina ta preferată de dimi? ✨

Clasica îmbrățișare plină cu bucurie merge cu drag către tine! ?

Pe un mâine cu o disciplină genială de dimi! ?

Xoxo ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *