Job-ul meu plătește pentru mâncarea emoțională cauzată de jobul meu. ?
Ăsta e cel mai tare citat din toate timpurile, jur!
Era martie 2019, undeva în Bruxelles.
Lucram pentru o conferință de dezvoltare persoanală care dura 4 zile consecutive.
Știam în ce sunt implicată. Faptul că eram acolo semnifica că voi dormi maxim 3 ore pe noapte, că voi interacționa cu sute de oameni din toată lumea cel puțin 10 ore din zi și că voi trece printr-o căruță de sarcini, care mai de care mai diverse, un fel de 35 de job-uri într-unul… de la montarea diverselor bannere și stendere mici și mari, la set-up-ul sălii de conferință, la teste de lumini și sunet, la organizarea materialelor de studiu pentru câteva sute de participanți, la pregătirea zonei de vânzări, la traininguri cu echipele, la briefinguri din oră în oră, la înregistrarea participanților, la scanări de bilete, la rezolvări de plângeri ale clienților, la coordonarea participanților la lucrul pe echipe, la jucat roluri pe scenă, la ridicarea nivelului de energie din sala după fiecare pauză, la mâncat pe fugă, între diverse sarcini, la înmânare de produse, la organizare tombole, tu numește – eu îți zic. ?
Partea și mai tare?
Ajunsesem în Bruxelles direct după o altă conferință de același timp, în Amsterdam, nu apucasem să dorm și ușor, dar singur, intram în zombi zone.
Mai fusesem în zombi zone de multe ori, era ceva cu care mă făleam.
Că pot, că am energie, că pot face atât de multe.
Ei, cum dădeam de oboseală mentală, care era mai intensă ca cea fizică, ghici ce făcea fata?
Se înfigea în cele mai nesănătoase mâncăruri.
Era deja obișnuință.
Într-un fel explicabilă. Eram în locații noi, prin lume, și nu eram fascinată să văd ce tipuri de ciorbe locale au. Că oricum nu erau la fel de bune ca ale noastre. ?
Apoi, zi și tu?
Cum simțeam că nu mai pot de obo, ieșeam puțin din locație, găseam cea mai tare locație cu bombe calorice și dă-i. ?
Nu-ți imagina că mergeam singură. Mereu ne strângeam în gașca de super obosiți, gata să ne revărsăm oboseala în mâncare nesănătoasă.
Bruxelles nu a fost cu nimic diferit.
Cum am scăpat afară, cum am găsit cel mai tare loc cu bombe calorice.
În Piața Mare din Bruxelles, nu ai cum să ratezi acest loc, pentru simplul fapt că vitrina arată așa.
Ce mi-am ales? Șaorma cu de toate! ?
Eram atât de focusată pe pauzele mele de mâncat emoțional, că ignoram cu succes pe oricine dorea să înceapă o conversație cu mine, iar de telefon nici nu se punea problema, putea să sune că oricum nu răspundeam. Savuram momentul. Singurul moment de eu cu mine. Adică eu și cu mâncarea nesănătoasă. ? Prețuiam fiecare secundă. ??♀️???????
Ai fi zis că ar trebui să se vadă. Dacă mâncam atâtea porcării, normal era să mă îngraș.
Doar că îngrășatul era, de fapt, imposibil. Zilnic, timp de 4 zile consecutive, făceam, în medie, între 30-40 de km în locație. Puține erau momentele când stăteam locului, iar momentele de pe scaun era cel puțin divine.
Atunci când m-am oprit din acest tur global și din lucrul la aceste conferințe, am remarcat că, printre minunatele lucruri bune care s-au lipit de mine, a rămas și ceva, nu chiar pozitiv, ce nu aveam înainte. Mâncatul emoțional.
În creierașul meu construisem o ancoră care lega oboseala extremă cu mâncatul nesănătos.
Emoție negativă ( oboseala) – Emoție pozitivă (mâncat nesănătos)
Adică, în loc să mă odihnesc și să lucrez la a găsi un program mai echilibrat ( rădăcina problemei) , mă recompensam ca pe un animăluț, cu mâncare nesănătoasă. ( căutam o rezolvare rapidă, tratând simptomele, nu problema)
Dacă faci asta, doar din când în când, știi deja că nu e așa rău.
Provocarea începe când recurgi la mâncatul emoțional în mod repetat și la intervale scurte de timp.
De ce?
Pentru că mâncarea asta nesănătoasă, introdusă zilnic în sistemul tău, se reflectă, într-un final, în senzații de oboseală, lipsă de concentrare, stare de nesatisfacție generală, sentimente de vinovăție că te-ai îndopat cu mâncare nesănătoasă și de cele mai multe ori, continuă tot cu mâncare nesănătoasă.
Ajunsesem într-un cerc vicios care arăta așa:
Pasul 1. Lucram până la epuizare, fără să-mi dau pauze sau timp să mă reîncarc.
Pasul 2. Mă simțeam super obosită, copleșită de tot și simțeam nevoia să mănânc.
Pasul 3. Știam că dacă îmi cumpăr o porție mai mare din orice, însemna că o voi termina, deși era mai mult decât aveam nevoie.
Pasul 4. Mă simțeam vinovată și lipsită de putere când venea vorba de mâncare.
După care… o luam de la capăt cu pasul 1. ?
Am citit nșpe mii de articole, cărți, etc… și nimic nu părea să funcționeze.
Ca si cum teoriile vieții erau bune… în teorie.
Practica? Repetam ceea ce știam mai bine. ???
Am început să sparg tiparul mâncatului emoțional, când am decis să lucrez mai puțin și să-mi dau mai mult timp de gândire.
Evident, cum mie îmi place să creez, să scriu, să construiesc, să-mi bag nasul în toate lucrurile, partea cu odihna e mereu ceva care cade la negociere cu mine însămi. Gen, îmi cerșesc mie mai mult timp de făcut chestii, decât de dormit. ? Așa că, îți poți imagina că minunea nu a durat prea mult.
Știam că renunțatul la mâncatul emoțional îmi va da un boost de energie, încredere în sine și stimă de sine, așa că am decis să găsesc o modalitate să sparg tiparul rapid și eficient.
Așa am dat peste o metodă, dovedită știițific, care este ușor de aplicat și care funcționează 100% atunci când chiar o aplici.
Ia-mă de mână și hai să parcurgem, în pași de bebeluși, drumul către alegeri mai sănătoase.
Ce este mâncatul emoțional?
Știința zice că, de fiecare dată când simțim o emoție negativă și vrem să simțim o emoție pozitivă, credem că mâncarea este cea care ne va aduce emoția pozitivă.
Ce zice știința?
Că nu mâncarea este cea care-ți aduce emoția pozitivă, ci decizia ta de a te face să te simți mai bine. ( decizia de a schimba emoția negativă cu una pozitivă, în mod conștient)
De exemplu…
Să spunem că lucrez la laptop, sunt obosită și îmi spun că dacă voi mânca un cheescake mă voi simți mai bine.
Ghici ce?
Decizia mea de a mânca un cheescake m-a făcut deja să mă simt mai bine, deoarece am decis conștient să mă fac să mă simt bine și nu cheescake-ul m-a făcut să mă simt mai bine.
Încearcă: Când te simți obosit și simți să mănânci ceva, observă cum te simți, după ce ai luat decizia să mănânci acel ceva, chiar dacă încă ești la birou.
Mancatul emoțional nu are nici o legătură cu mâncatul, ci este strict legat de dorința noastră de a schimba o emoție negativă, într-o emoție pozitivă.
Deci, data viitoare când te gâsești mâncând emoțional, vreau să faci aceste 3 lucruri:
-
Identifică și recunoaște ce emoție negativă simți în acel moment. ( plictisit, obosit, stresat, frustrat, nemulțumit, singurătate, copleșire, etc)
-
Identifică și alege ce emoție pozitivă vrei să simți în schimb. ( relaxare, conexiune, energie, veselie, energie, vitalitate, distracție, serenitate, liniște, bucurie, fericire, mulțumire, recunoștință, etc) – de obicei emoția pozitivă pe care o urmărești, este exact opusul emoției negative pe care o simți.
-
Găsește 5 modalitări non-alimentare ca să transformi emoția negativă într-un pozitivă.
Exemplul 1 : Dacă te simți singur și vrei să simți conectat, poți să suni un prieten, poți să trimiți un mesaj, poți să te înscrii într-un grup cu interese comune, poți să fac acte aleatorii de bunătate, poți interacționa cu străini, poți aranja întâlniri cu prietenii, etc
Exemplul 2 : Dacă te simți obosit și vrei să te simți odihnit, poți să fugi la somn, poți să ieși la o alergare, poți dansa, poți sta întins fără să faci nimic, poți să iei un power nap ( 30 de min de somn), te poți conecta cu cineva care îți ridică energia.
Exemplul 3 : Dacă te simți stresat și vrei să te simți liniștit, poți medita, poți face o plimbare în natură, poți lua o pauză în care nu faci nimic, poți să scrii pe o foaie de hârtie tot ce te stresează și să o arunci ( eliberare de energie negativă), poți să scrii pe o foaie de hârtie modalități prin care să combați stresul.
Alege ceea ce funcționează pentru tine.
Tot ce trebuie să-ți amintești este că mâncatul emoțional nu are nici o legătură cu mâncarea, ci cu nevoia ta de a converti o emoție negativă, într-una pozitivă.
Avem prostul obicei să legăm mâncarea ca fiind un adjuvant, doar pentru că noi credem că mâncarea este cea care ne ajută să eliminăm emoția negativă.
Ce ne ajută cu adevărat să eliminăm emoția negativă este decizia conștientă de a alege o emoție pozitivă, de a ne face să ne simțim bine.
Bravo! Hai că am dat gata și mâncatul emoțional!
La emoții pozitive înainte!
Te îmbrățișez tare de tot!
Pe mâine! ??✨
Xoxo ?
Este interesant cât de multe se pot spune despre asta. Am crezut că nu voi ajunge până la capăt, dar argumentul este bine condus și este plăcut și rapid de citit. Aștept mai multe intrări care au o valoare similară 🙂