Se spune că omul sfințește locul. Eu confirm cu încredere vorba asta.
Nu sunt vegană, raw vegană sau ceva declarat în sensul ăsta.
Mănânc orice, dar, de ceva ani, prefer foarte mult acest timp de alimentație.
De ce?
Îmi dă energie, mă simt mult mai bine când mănânc așa.
Înainte să o cunosc pe Alina, i-am (re) cunoscut mâncarea.
Gătea într-o locație din Constanța, dar habar n-aveam cine facea mâncarea aia delicioasă pe care o luam mereu la pachet, pe fugă.
Până într-o zi când gustul mâncării s-a schimbat.
Am crezut că mi se pare, dar după încă câteva zile mi-am dat seama că nu mai gătea aceeași persoană, gustul cu care eram obișnuită dispăruse din toate produsele care îmi plăceau.
Nici cheesecake-ul raw vegan nu mai avea același gust.
De fapt, asta m-a afectat cel mai tare atunci, iubesc cheescake-ul bine făcut! :))
Așa am căutat și am aflat cine era în spatele mâncărurilor delicioase și sănătoase de care nu mă săturam.
O cheamă Alina Alexandrov, e un om minunat pe care azi îl îndrăgesc tare, căruia îi citești bunătatea pe chip și m-am bucurat enorm când am aflat că și-a deschis propriu restaurant raw vegan, Poftă de Verde, în Constanța, pe Str. Chiliei, nr. 2, și că mă voi putea bucura de gustul ăla genial în continuare.
Sunt pe drumuri de dimineața până seara și rar apuc să gătesc, așa că mâncarea genială a Alinei este prima mea opțiune mereu.
Dacă zici că raw vegan e nașpa, înseamnă că n-ai încercat mâncarea ei.
Falafelul cu sumac și rodie e un fel de shaorma sănătoasă, de care nu mă mai satur, dar are un gust atât de genial, că nu-ți mai trebuie carne, sosuri toxice și altele.
Să-ți mai zic de pizza sănătoasă? Yuuum! Un deliciu!
Poftă de Verde este un loc tare drag mie, de unde mănânc cât de des sunt prin zonă și căruia îi duc dorul atunci când sunt plecată.
Mi-a plăcut mult povestea Alinei, așa că hai să ne molipsim cu inspirație și încă o poveste de succes în interviul pe care i l-am luat.
- Când și cum ți-ai descoperit pasiunea pentru gătit?
De mică am fost pasionată de bucătărit, deoarece ambii mei părinți gătesc extraordinar de bine și bun. Vă spun că obiceiurile din familie influențează obiceiurile copiilor.
Când am devenit vegană implicit am început să mă joc cu ingredientele noi pe care le descoperisem. Părea interesant.
În acel timp aveam o afacere frumoasă și prosperă în care depusesem multă muncă și pasiune și care ne asigura venituri frumoase….toate acestea până când într-o noapte, înainte de Craciun a luat foc. Efectiv s-a transformat în scrum. Am fost bulversată, nu înțelegeam ce se întâmplă, mă consideram un om bun, de ce s-ar întampla lucruri oribile oamenilor buni? Am intrat în depresie. Pierdusem tot.
De fapt nu pierdusem nimic din ce era cu adevărat important pentru mine, dar la vremea aceea sistemul meu de valori era altul. Aveam o familie frumoasă, prieteni, eu eram sănătoasă, tânără și aptă de muncă, și alte lucruri nepalpabile care nu plecaseră nicăieri. Am învățat ulterior ceea ce contează cu adevărat în viață, dar a fost un drum de parcurs.
Gătitul în acea vreme a reprezentat terapie pentru mine. Când mă apucam de bucătărit raw vegan, nu mai conta nimic, nu mai durea nimic, pur și simplu se făcea liniște. Și am gătit muuuult, și postam pe internet și pe măsură ce exersam deveneam mai bună, descopeream combinații și gusturi noi. Și tot așa, am mai făcut și cursuri, am mai “furat” secrete de la cei mai avansați, am făcut 3 școli de bucătar (Bucătar, Bucătar șef, Bucătar vegetarian) și școala de “Raw Chef” de la Body Mind Institute Canada.
Pe lângă toate acestea sunt licențiată în Ecologie și Protecția Mediului (domeniul Biologie) și absolventă de masterat în domeniul “Managementul impactelor de mediu” .
2. De ce ai ales să gătești vegan și raw vegan?
Sunt deja câțiva ani buni de când am devenit vegană. Vă spun sincer că nu mi-a fost greu să renunț la orice aliment de origine animală. În copilărie, mama mea gătea cu foarte multe legume deoarece avea o mică afacere care se ocupa de comercializarea legumelor și fructelor și astfel le aveam tot timpul la discreție. Carne se gătea mai rar. Am avut o relație groaznică cu lactatele…pur și simplu nu le puteam mânca, era un efort foarte mare…pentru că de… “Trebuia să îmi iau calciul de undeva”, teorie stupidă care mă face să pufnesc în râs acum și să îmi dau seama cum suntem programați fără să fim conștienți.
Astfel trecerea mea la alimentația vegană a fost foarte lină și firească, fără absolut nici un efort. Ador fructele, sunt baza alimentației mele.
Mai greu a fost să demonstrez familiei că nu am luat-o razna. )
Apoi mă străduiam să îi conving că acesta este drumul cel corect și cât de minunat e să fii vegan, să iți recapeți sănătatea și tonusul și să îi fac să înțeleagă beneficiile acestui stil de viață. Vă spun sincer că mi-am consumat energia degeaba, nu mă băga nimeni în seama. Dar anii au trecut, oamenii au înțeles totuși că acesta este viitorul și viața adevărată și schimbările s-au produs de la sine. Ziua în care soțul meu a renunțat la carne și cea în care mama și-a luat deshidrator au fost marcate în calendar.
3. Ce a urmat și de ce Poftă de Verde?
Am deschis propriul restaurant vegan, chiar primul restaurant raw vegan din Constanța, am câștigat medalii la câteva concursuri naționale și internationale de gastronomie (la secțiunea vegan), ceea ce mi-a dat mult curaj și încredere în mine. Am organizat ateliere și cursuri de gătit raw vegan pentru pasionații de bucătăria vegană, susțin traininguri și am creat meniuri vegane pentru restaurantele care vor să abordeze și acest domeniu culinar, și pe repede înainte ajungem azi când gătitul e pur și simplu o parte din mine. Nu m-aș vedea făcând altceva, simt că m-am născut ca să fac asta. Se pare că Dumnezeu a avut alte planuri pentru mine. Grozave planuri!
Iubesc să gătesc, aș găti oricând, în orice moment, iubesc să hrănesc oamenii să îi văd fericiți, să le ofer experiențe gastronomice și iubesc să îi văd cum se minunează când văd că un preparat crud poate fi atât de gustos. Simt cum mi se umple sufletul făcând toate astea.
Rețetele mele sunt inspirate de mâncarurile preferate din copilarie, de preferință pentru diverse gusturi sau alimente, de feluri de mâncare nu tocmai binefăcătoare pentru corp pe care le transform în preparate gustoase și sanatoase, de bucătăriile țărilor pe care le-am vizitat și unde am experimentat preparate vegane. Sunt inspirata de diferite teme pe care le aleg pentru evenimente sau pentru discuții despre sănătate. Îmi trebuie doar un mic impuls și sigur îmi vine vreo idee. Uneori mă mir de cât de creativă pot fi, efectiv am momente când rulează în capul meu zeci de rețete și ingrediente care se combină și se recombină în toate felurile. Este grozav sentimentul.
În drumul acesta am întalnit oameni minunați, frumoși, de la care am învățat că viața este un dar și o joacă, și că ar trebui să fim recunoscători zilnic pentru ce avem și nu să ne plângem pentru ce nu avem.
Mă bucur că sunt din ce în ce mai mulți oameni care aleg acest drum, și e perfect deoarece : “Unde-s mulți puterea crește”.
Denumirea de” Poftă de Verde’ mi-a venit într-un moment de relaxare, și se refera la dorința de a mânca sănătos, la pofta de viață și tinerețe, la bucuria de a trai sănătos. Poftă de Verde este un restaurant raw vegan , o afacere de familie, în care eu împreuna cu o echipă de oameni minunați preparam cu dragoste mâncare sănătoasă din ingrediente naturale. Avem zilnic în meniu atât preparate vegane (gătite) cât și crude (raw). Mâncarea se poate comanda telefonic, sau se poate servi în restaurant într-un ambient relaxant.
4. Ce înseamnă pentru tine un stil de viață sănătos?
Ceea ce cred despre raw veganism, este adevarul meu și simt că mi se potrivește. Fiecare trebuie să își caute adevarul propriu, și să facă acele alegeri ,în ceea ce privește modul de alimentație, care duce către o stare de sănătate ideală. Suntem diferiți și ni se potrivesc lucruri diferite. Experiența celor 4 ani de lucru în acest domeniu m-a învățat că nu trebuie să conving pe nimeni să încerce acest stil de viață doar povestind despre cât de bine te simți mâncând așa. Singura modalitate prin care pot să le demonstrez ( sau să iși demonstreze ) că adoptând stilul raw vegan se vor simți plini de energie și de pofta de viață este să îi invit să experimenteze câteva săptămâni, minim 3. Corpul se va elibera de toxine, tranzitul intestinal se va îmbunătăți, pielea va arăta mult mai bine, etc.
Alimentație echilibrata înseamnă să iți asiguri necesarul zilnic de nutrienți, prin diversitate a alimentelor, mâncat corect și conștient, respectând cerințele corpului.
Cred că și mișcarea este importanta ).
Am aflat pe propria piele că mâncatul sănătos, fără sport, iși face treaba, dar doar pe jumătate. Stilul de viața sănătos ar trebui să includă: mâncat corect, mișcare, relaxare și moment de selflove.
5. Ne poți da o rețetă raw vegană foarte gustoasă și extrem de ușor de preparat acasă?
Sigur! Vă invit să încercați acasă următoarea rețetă, foarte ușor de preparat și plină de nutrienți:
PATE DIN ROȘII USCATE
Acest pate este de departe preferatul meu. Când am descoperit prima dată rețeta eram uimită de cât de gustoasă poate fi, ținând cont că se prepară foarte repede și cu ingrediente accesibile.
Ingrediente:
- 140 g migdale hidratate
- 50 g roșii uscate
- 250 g roșii proaspete
- 10 g fulgi de drojdie inactivă
- 2 căței de usturoi
- 40 ml ulei de măsline
- 10 ml suc de lămâie
- 5 g busuioc proaspăt.
Roșii uscate se vor ține 30 de min la hidratat într-un vas cu apă. Apoi se vor mixa în robot cu restul ingredientelor până când rezultă un pate omogen. Se potrivește gustul de sare dacă mai este necesar și se mănâncă cu poftă. Yuuuummmm!
Poftă bună!
Mulțumim, Alina! 🙂
Mulțumim pentru inspirație, informații și rețeta pe care abia aștept să o încerc și eu! 🙂
Ce ma bucură articolul tău, am găsit pe cineva ca mine. Și eu sunt aproape vegana, încă nu dar în viitor sigur voi fi..chiar vreau sa încerc rețeta Alinei, vreau sa vad ce-mi va ieși.. ??
Bravo, draga mea! Sunt sigură că va ieși genial rețeta Alinei! 🙂
Aceasta este prima dată când am dat peste site-ul dvs. Păcat!!! Am citit deja câteva articole și vreau mai multe 🙂 Sunt distractive de citit și cu siguranță mi-ați atins gustul. Vă mulțumesc și salutări 🙂