Cum face sportul casă bună cu pâinea ? Dacă e pâine cu maia, atunci e simplu !
Pâinea cu maia îți dă energie, iar cu energia faci sport ! :))
Pe Matei l-am întâlnit prima data la Festivalul Peștelui, de la Hotel Dorna. Apoi ne-am revăzut la Festivalul Scoicilor și la puțin timp distanță la Ziua Iei, în Piața Ovidiu.
Dacă ai fost pe acolo, nu prea aveai cum să nu-l remarci, pentru că Matei este zâmbitor , sociabil, vorbește cu toată lumea.
I-am spus că sunt cu sportul și că nu mănânc pâine, iar el mi-a spus că are o pâine sănătoasă, pe care trebuie să o încerc.
Am încercat-o și nu că mi-a plăcut, mi s-a părut cea mai bună pâine pe care am mâncat-o vreodată și singura pâine care mi-a amintit de copilărie. V-am povestit că mare parte din copilărie am petrecut-o la țară, iar acolo mâncam pâine de casă, făcută pe vatră , în cuptorul mamaiei.
Asta se întâmpla acum foarte mulți ani și chiar uitasem gustul.
Nu mănânc pâine din comerț de ani de zile, iar pâinea pe care o face Matei, nici nu știam că mai există și că se găsește pe undeva.
Matei ne-a invitat la Moara Veche, “la ei în bătătură” , în locul unde se nasc pâinicile cu povești…și am luat-o pe draga mea prietenă și colegă bloggeriță, Cami, și am mers. I-am găsit foarte ușor, pe Str. Dacia, nr. 16c.
Cum intrii în Cumpăna, la primul ( probabil și singurul ) sens giratoriu faci stânga și ai ajuns.
Locul ăsta respiră tradiție prin fiecare detaliu. Totul este autentic, tradițional, vechi, cum intrii parcă te întorci puțin în timp, iar sentimentul este unul de neprețuit.
Matei ne-a întâmpinat cu zâmbetul pe buze și cu Traista Țăranului, tocmai o făcuse pentru prima dată cu un ingredient suplimentar și era curios dacă ne place ce a ieșit.
Habar n-aveam cu ce este, dar arăta foarte bine.
Până s-a răcit, am stat puțin de vorbă.
Și pentru că următoarea lui întrebare a fost “Unde sunt ghetele de Kangoo Jumps ?” , i-am adus o pereche și l-am pus la mișcare un pic.
Mă gândeam că o să-i fie teamă, dar de unde ? În primele secunde s-a apucat de sărit și nu mai avea stare. Chiar mă întreba dacă nu fac clase de Kangoo Jumps pentru barbați…și la cât de des am primit întrebarea asta în ultimul timp, mă gandesc serios să fac. :))
Când a luat o mică pauză pe ghete, l-am întrebat pe Matei de unde a plecat totul, de ce s-a întors la tradiție, când toată lumea caută să inoveze.
Și atunci Matei a început să ne vorbească de copilărie și de bunicii lui.
“Dragostea pentru pâine şi tradiţii am moştenit-o de la bunicii mei, oameni cu respect faţă de pământul străbun. De mic copil mergeam „La MOARĂ” şi aşa am descoperit că se plămădeşte pâine de 2 ori pe săptămână, în zilele de post. Am învăţat de la bunici că pâinea este Sfântă…”.
Și pot să jur că la sclipirea pe care o are în privire atunci când vorbește de bunicii lui, de copilărie și de lucrurile pe care le face la Moara Veche, pentru el, pâinea chiar e sfântă.
Am un respect și o admirație enormă pentru oamenii care pun suflet în tot ce fac, care nu se gândesc în permanență să facă bani, care nu privesc fiecare lucru pe care îl fac ca pe un business, care simt acea bucurie de a face lucruri cu pasiune, cu suflet, cu drag. Lucruri care atunci când le dai mai departe transmit o parte din tine.
Chiar e nevoie, mai ales în ritmul în care merg lucrurile cu tehnologia, să ne amintim cât mai des de tradiții, de ce făceam înainte de Facebook &co, de unde am plecat, să ne amintim de lucrurile simple care ne făceau fericiți.
Matei nu face orice fel de pâine, Matei face pâine cu suflet.
Fiecare pâinică are o poveste, fiecare pâinică are o altă formă, pentru că este modelată cu mâna.
Matei mi-a povestit un lucru tare interesant și anume că pâinea se modifica și împrumută din atmosfera în care este.
La cât suflet pune și la pasiunea cu care lucrează acolo, mi-e ușor să înțeleg de ce toate pâinicile lui sunt mari și frumoase.
Între timp se răcise și Traista Țăranului, așa că am trecut la degustat.
Nu-mi trecea prin cap că are ceva înăuntru, așa că nu mai aveam răbdare să văd despre ce e vorba.
Waaa ! Ce gust bun ! Bate orice shaorma :)) Fix gust autentic românesc !
Cred că-mi aduce aminte de sandwichurile pe care ni le dădea mamaia în copilărie, când plecam pe câmp, cu animalele la păscut. În interior are brânză, șuncă, mărar, cartofi, ceapă și ardei.
Pe lângă faptul că este sănătoasă, gustul este genial, eu una de fiecare data când voi fi prin zonă , voi da o fuga pentru Traista Țăranului. Și acum parcă aș mai mânca una. :))
Să-ți explic de ce e bună pâinea cu maia și de ce bine să o înlocuiești cu cea din comerț…
Maiaua este o cultură de fermenți sălbatici ce ajută la plămădirea pâinii naturale.
Din fermentarea naturală a aluatului cu maia rezultă o mulțime de avantaje asupra sănătății, în opoziție cu pâinea comercială ce folosește prea mulă drojdie ( crescută controlat în laborator) și este fabricată foarte rapid. Iată avantajele :
1. Glutenul devine mai tolerabil pentru organism
Glutenul ( responsabil pentru probleme de absorbție precară, artrite, afecțiuni autoimune, diabet, etc) prezent în făină este sănătos pentru consum doar atunci când este fermentat corespunzător.
Pâinea cu maia este o sursă de energie foarte eficientă, bogată în vitamine B, fier, zinc, seleniu și magneziu, într-o proporție optimă pentru a fi asmilate.
2. Neutralizarea acidului fitic determina o absorbție mai bună a mineralelor
În timpul dospirii pâinii cu maia, tărâța din făină este spartă, eliberând nutrienți în aluat. În procesul de dospire cu maia, se elimină tot acidul fitic , pe când în pâinea cu drojdie comercială, rămâne 90 % din el.
3. Este benefică pentru flora intestinală
Pâinea dospită natural, datorită beneficiilor fermenților, recrează treptat populația de bacterii digestive din tractul intestinal rezultând într-o îmbunătățire a digestiei și eliminării. Tot bacteriile conținute de maia sunt responsabile de oprirea dezvoltării candidei , în vreme ce drojdia comercială o favorizează.
S-a observat că fermentarea îmbunătățește proprietățile amidonului : pâinea cu maia are un indice glicemic de 68, pe când cea uzuală are indicele 100, altfel ea fiind mai puțin nocivă pentru persoanele diabetice.
4. Pâinea cu maia se păstrează proaspătă câteva zile.
În vreme ce pâinea obținută cu drojdia comercială începe să se altereze după ce a fost scoasă din cuptor, pâinea cu maia continuă pentru câteva zile să se îmbunătățească nutritiv, deoarece drojdia naturală din interiorul ei încă mai lucrează.
Dacă vrei să încerci și tu bunătățile pe care le face Matei, îl găsești și pe facebook Moara Veche.
Tot timpul postează ce lucruri frumoase fac ei la Moară și despre evenimentele la care participă, unde poți merge la degustare.