Vă povesteam aici că am aplicat ca voluntar la Ajungem Mari , m-a atras foarte mult proiectul “Dă-ți pasiunea mai departe ! “.
Despre ce e vorba în acest proiect ?
Este o inițiativă lăudabila, care permite oricărei persoane doritoare să-și impărtașească pasiunea cu copiii din centrele de plasament 2 ore pe săptămâna. Indiferent că te pricepi la engleză, franceza, desen, muzică, dans, matematica, chimie, etc., daca faci cu placere ceea ce faci, sigur ți-ar plăcea să impărtașești asta cu niște copii , care vor aprecia cu siguranța prezența ta.
Vei spune că nu ai timp. Ei bine, nici eu nu am, dar uite că dacă ai voința, se poate. Eu am reușit și voi reuși să ajung săptamanal 2 ore la ei.
Am zis că dacă tot am avut norocul să găsesc și să fac ceea ce-mi place, îmi aduce și mai multă bucurie să-mi impartașesc pasiunea pentru dans cu copiii din centrele de plasament.
Azi am fost prima dată ca voluntar la un centru de plasament de lânga Constanța.
Cum a fost ?
Emoționant.
Copiii din centrele de plasament au o dificultate în a vorbi despre ei, știam asta deja de la primul training Ajungem Mari, așa că pentru a destinde atmosfera, a ne cunoaște și a ne apropia puțin, am început prezentarile printr-un joculeț, în care fiecare a luat o jucărie, iar jucăria ( în calitate de cel mai bun prieten al fiecarui copil din sala ) ne-a povestit câte ceva despre fiecare.
Am început eu , apoi colega mea Georgiana, după care copiii au prins și ei curaj și ne-au povestit câte ceva despre ei.
După prezentări atmosfera s-a mai destins. Am vorbit cu ei despre ce activități au , ce iși doresc să facă, ne-am jucat. Azi a fost ziua de cunoaștere și acomodare.
M-au invațat un joculeț super tare pentru memorie, la care m-am descurcat de minune, deși aveam senzația că uit mai repede. Erau copii care uitau șirul de cuvinte, iar eu mi-l aminteam.
M-au și laudat copiii pentru asta, iar eu m-am simțit tare bine, trebuie să recunosc.
E o mare bucurie să știu că încă mă mai ajută memoria. :))
Am devenit imediat prietena lor, sunt incredibil de lipicioși și afectuoși.
Eu am ales să am activități de dans și engleză cu ei, dar din discuție în discuție , am observat că au mari probleme și la geografie, așa ca voi împarți cele 2 ore pe săptămană pe care le am cu ei, astfel incât să îi invaț lucruri elementare și la geografie.
Chiar le-am și dat un task la geografie pentru săptămâna viitoare.
Vom rezerva câteva minute și pentru codul bunelor maniere, pentru că și aici sunt câteva probleme.
Majoritatea au spus că nu le place școala, iar din ce mi-au spus ei o mare parte din vină o poartă profesorii care nu au răbdare cu ei, nu le explică. Voi incerca în cele 2 ore pe săptămâna să îi ajut și la materiile la care au dificultăți.
S-au arătat în schimb foarte entuziasmați de partea de dans,erau nerăbdători să începem.
La început le-am povestit cu ce mă ocup și atunci când i-am întrebat ce vor să se facă când vor fi mari, o mare parte au răspuns instructor. M-a amuzat puțin să văd o gașcă așa mare de viitori instructori, dar mi-am dat seama și de resposabilitatea uriașa care îmi revine, deoarece le pot influența viața. De fapt ăsta e și scopul meu, să le influențez viața în bine, ca atunci când vor deveni majori și vor fi nevoiți să părăsească centrul să știe să diferențieze binele de rău și să aibă o idee clară despre direcția în care se îndreaptă, să aibă încredere în ei și să creadă cu tărie că se vor descurca în lumea exterioară centrului.
Nu știu când au zburat cele 2 ore, ne-am desparțit cu greu dupa primele 2 ore împreuna.
Deși nu prea rețin nume în general, am reușit să le rețin numele tuturor.
Fiecare copil are povești, dorințe, temeri.
Câteodata mi-aș dori să am super puteri și să îi pot ajuta pe toți.
Dar o călătorie de o mie de mile începe cu un singur pas.
Primul meu pas ca voluntar în centrul lor l-am făcut azi.
Sunt sigură că voi face multe lucruri frumoase pentru și împreună cu ei.
Vrei să ajuți și tu ?
Te poți înscrie aici.
Ce câștigi ?
Afecțiunea copiilor, o stare de bine că ai putut ajuta, bucuria de a face ceea ce îți place și de a împartași asta cu copii care altfel nu ar avea posibilitatea.
Acum că am intrat în contact cu ei, mi-am dat seama că lumea lor este cu circuit închis : școala și centru , iar mai nou diverse activități în care sunt implicați.
Au reală nevoie de ajutor pentru a întelege cât de importantă este educația , au nevoie de oameni pozitivi, pasionați de domeniul în care lucrează, care îi pot învața cu plăcere într-un anumit domeniu.
Copiii sunt calzi, primitori, receptivi și dornici de activități.
Fii tu însuți schimbarea pe care vrei să o vezi în lume, dă-ți și tu pasiunea mai departe.