Ți-am tot povestit ce-am văzut prin Roma, cu bune și cu rele.
Lucrez la un ghid cât mai complet cu lucruri și locuri văzute prin Roma, dar până atunci îți mai fac câteva recomandări utile. 
Cred că relele sunt și mai importante, pentru că vei ști să te ferești de ele când ajungi pe acolo.
Îți povesteam aici de ce să nu cumperi apă de la vânzătorii ambulanți din Roma.
Azi e momentul să-ți povestesc ce alte minunății am mai văzut pe acolo.
Am mers de ceva ori în Roma, dar acum a fost prima dată când am văzut cu ochii mei un furt în metrou.
Totul se întâmplă într-o fracțiune de secundă, hoții mizează mult pe neatenție și acționează mega rapid.
Și nu, nu toți hoții sunt țigani sau români, cum se tot scrie prin presă.
Dacă te-ai uita la statistici, ai zice că ceilalți care practică astfel de sporturi sunt marocani, tunisieni sau polonezi, dar eu am văzut în plină acțiune… chinezi!
Cred că pe același principiu cu care românii fură de la alți români, chinezii fură de la alți chinezi.
Pentru că da, cel păgubit era un chinez! :))
Totul s-a întâmplat într-o fracțiune de secundă.
Eram în stația Termini(una din cele mai aglomerate stații).
Eu eram deja în metrou, pe scaun, aproape de ușa cu pricina. 
Printre cei care au urcat, un chinez de vreo 25 de ani, care a rămas foarte aproape de ușă, nu mai avea unde să avanseze, pentru că se aglomerase destul de rău.
Fix până să se închidă ușile, au urcat, la îngrămădeală și 3 chinezoaice, daaa… fete!
Probabil îl urmăriseră de ceva vreme, pentru că i-au luat portofelul, fix din spate, unde îl ținea.
Efectiv s-au învârtit toate 3 în jurului lui, una i-a luat portofelul, a apăsat pe butonul care deschide ușa(metroul încă nu plecase), au ieșit în ultima secundă toate 3 și-au rămas pe peron uitându-se pe geam la tipul de la care luaseră portofelul.
Știi faza aia din Titanic, când pun aștia mâinile pe geamul aburit?
Parcă așa l-am văzut pe chinez, încercând să se dezmeticească și privind spre fete, în timp ce metroul pleca din stație. 
Nu-mi venea să cred, inițial am crezut că se cunosc sau ceva, dar a reacționat rapid o italiancă din metrou, care probabil mai văzuse manevra.
L-a atenționat pe chinez că a fost furat și tipul a coborât la următoarea stație să încerce să-și recupereze portofelul.
Genul ăsta de lucruri se întâmplă peste tot, am tot auzit povești de la prieteni care călătoresc des, dar în Roma am înțeles că este mega popular, așa că m-am gândit să-ți dau niște sfaturi utile, pe care le poți aplica cu succes și în România și în orice altă țară călătorești.

Când circuli în mijloacele de transport în comun sau în zone aglomerate:

 • nu purta portofelul în buzunarul din spate al pantalonilor.
 • nu purta bani sau valori în buzunarele laterale ale hainelor, paltoanelor sau gecilor. Acestea sunt locurile cele mai vulnerabile și mai des vizate de hoți.
 • încearcă să păstrezi portofelul și banii în buzunarul interior și asigura-l cu nasturi sau fermoar, dacă este posibil, astfel descurajezi hoții să încerce.
 • dacă ai la tine o sumă mare de bani, evită locurile exagerat de aglomerate și nu merge singur niciodată.
 • mare atenţie la persoanele pe care le vezi des în preajma ta în piaţă, magazine sau chiar pe stradă. Când am fost în Atena, cu grup, erau trei tipi care ne filau, dar noi, prinse în atâtea povești, i-am remarcat destul de târziu. O fata din grupul nostru ne-a spus că unul din ei tot trecea în față, apoi rămânea în urmă. Imediat m-am uitat mai bine la ei, fix asta făceau, păreau români, așa că am zis grupului cu voce tare, să fie atenți la cei trei indivizi și să-și țină gențile în față, pentru că cei trei ne urmăresc. Intuiția a funcționat, sigur erau români și au înțeles pentru că după ce am spus asta, unul a luat-o cu viteză în fața, iar alți doi au rămas în spate și nu ne-au mai urmărit.
 • ţine geanta în faţă, protejand-o cu mâna. Mergând prin atâtea țări, constat, mai mereu, că sunt printre puținii oameni de pe stradă care chiar fac asta. Eu îmi țin mereu rucsacul în față. Mi-am luat lecția pe la 14 ani, când mi s-a furat, tot la înghesuială, în tramvaiul 16, pe la Obor, din rucsacul pe care îl aveam în spate. La vremea aia nici nu credeam că există oameni așa răi! :)) Bani nu prea aveam atunci, dar eram foarte afectată că-mi furaseră buletinul. Doar ce îl făcusem și nu știam ce reprezintă furtul lui. Am ajuns la mătușa mea plângând atunci, ziceam că mi-au furat identitatea! :)) 
 • acordă o mai mare atenţie poşetei decât plaselor de cumpărături. Siguranţa poşetei să fie o grijă permanentă pentru tine. Când faci diferite plăţi sau cumpărături nu scoate tot teancul de bani ci numai suma care îți trebuie.
 • dacă stai la o coadă privește cu atenţie celelalte persoane. Dacă simţi că asupra ta se face pressing la coadă, în magazine sau că cineva s-a instalat în faţa ta şi ți-a acoperit vederea, verifică imediat geanta şi locul unde îți ții portofelul.
 • mare atenţie la femeile care se înghesuie numai la raioanele unde este aglomeraţie şi rar cer să examineze un lucru, căci… daaa! Și femeile fac asta! :))
 • urmărește cu atenţie persoanele care transportă ca din întâmplare obiecte de îmbrăcăminte sau plase goale pe mână. Un hoţ se foloseşte de astfel de obiecte când operează ca să-şi ascundă mâna de privirile străine. Oricât de SF ar suna, zău că așa procedează. Am văzut și trăit multe viața asta. :))
 • în spaţii aglomerate (pieţe, gări, magazine) fii mai vigilent ca de obicei. Nu zic să stau cu ochii în patru mereu și să vânezi infractori, doar să râmâi conectat și atent la lucrurile care se întâmplă în jurul tău. Cam toți prietenii mei care au pățit-o mi-au spus că nu s-ar fi întâmplat, dacă ar fi fost mai atenți. Când ți se fură doar bani, mai e cum mai e. Mai nasol e când ți se fură și actele și ești într-o țară străină. De asta zic eu că cel mai bine e să previi, decât să tratezi.
 • când te afli într-un mijloc de transport în comun şi te simţi înconjurat, schimbă-ți imediat locul. Altfel riști să pățești ca acest chinez din povestea mea. :))
 • ai grijă la folosirea cardurilor; există riscul să fii urmărit şi să îți fie sustrasă suma de bani. Tot o prietenă mi-a povestit că a pățit asta, într-un restaurant, aproape de locul de cazare, unde mâncase în mod repetat, de când venise în Madrid.
 • reţine cât mai multe amănunte care ar putea conduce la identificarea şi prinderea autorilor de către poliţişti. Câteodată ajută enorm să-ți amintești detalii. Acum există mai peste tot camere de supraveghere, dar pe unde nu sunt, detaliile cât mai exacte sunt de mare ajutor, mai ales că, pe așa ceva, operează cam aceeași indivizi, iar polițiștii cam au idee despre cine e vorba. 
S-ar putea să-ți placă și:  Explorez Moldova cu Romanian Car Hire

Nu trebuie să te sperii sau să-ți faci griji când călătoreși, am fost singură în multe țări și m-am simțit perfect în siguranță. Important este doar să fii foarte atent la ce se întâmplă în jurul tău, indiferent unde te afli. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *