Ieri am fost invitată de Alina Vasea de la Dăruiește Aripi să ne povestească despre un proiect tare frumos, de care am prins drag instant și în care îmi doresc să mă implic cât mai mult.
Este vorba de un proiect de modernizare a Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți.
A fost o zi atipică pentru mine și cred că Alina și-a dat seama că putem înțelege nevoile acestei secții doar văzând singuri asta.
Trebuie neapărat să împărtășesc cu tine asta, pentru că ne privește pe noi toți.
După o prezentare a proiectului, am mers la etajul 8, unde este în prezent secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți din Constanța. Aici sunt tratați copiii născuți cu probleme medicale grave și cei născuți prematur.
Trebuie să recunosc că m-a atins și m-a emoționat tare mult să o cunosc pe Ema, un bebe de câteva săptămâni, născut spontan la 5 luni, care a cântărit numai 450 de grame și care a avut nevoie de aparate din prima clipă pentru a supraviețui.
Acum are o lună jumate și 700 de grame.
Ema este un miracol, nu i s-au dat șanse, dar atât medicii, cât și ea, au luptat secundă cu secundă pentru viață.
Devine puternică pe zi ce trece și mă rog pentru ea să plece cât de curând acasă.
Forțăăăă îngeraș ! 🙂

Să vezi o mână de om, la propriu, conectată la tot felul de aparate și tuburi , care luptă pentru viață.
M-a mișcat și m-a făcut să-mi doresc să mă implic cât de mult pot pentru a susține acest proiect.
De cele mai multe ori medicii nu pot face singuri miracole, au nevoie și de condiții moderne de tratament, de aparatură și tehnologie nouă, de aceste lucruri elementare care fac diferența dintre viața și moarte.
Și sunt multe astfel de cazuri, iar spațiile sunt insuficiente și improprii, aparatura este depășită, climatizarea nu este cea optimă, iar despre condițiile de sterilitate nici nu are sens să îți mai povestesc.
Secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți nu a mai fost renovată din 1968 și acest lucru se vede ușor cu ochiul liber. Doar câteva aparate moderne am zărit într-un singur salon și asta pentru că cei de la Pampers s-au implicat și au ajutat această secție.
Am văzut personal medical, care lucrează cu dăruire și iubire pentru copii și pentru ceea ce fac, dar care este vizibil depășit de condițiile și dotările actuale din spital.

La Spitalul din Constanța ajung toate urgențele din județele Constanța, Tulcea, Ialomița și Călărași, în condițiile în care există doar 8 paturi de terapie intensivă pentru nou-născuți .
Mentorul acestui proiect, dl. Dr. Catălin Cîrstoveanu, șeful Secției de terapie intensivă nou-nascuți de la Spitalul de copii Marie Curie din București a explicat cel mai bine necesitatea demarării acestui proiect. Este un om pe care îl admir enorm, pentru munca și implicarea în acest proiect.
Este dovada vie că putem trece peste ” nu se poate “, că putem trece peste nepăsarea autorităților, că putem trece peste orice, dacă ne dorim cu adevărat să schimbăm ceva în bine.

 

Magda Bei, un alt om frumos, pe care îl admir enorm, spunea că : “Un om este prea puțin pentru a realiza lucruri mărețe !”
Chiar așa este. Este nevoie de noi toți ca să reușim.
Am vizitat ieri Secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți din Constanța și m-am întristat să văd că arată așa :

 

 

 

 

De ce să nu fie Secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți din Constanța un reper pentru toată țara ?
De ce să nu arătăm că împreună putem construi lucruri frumoase pentru comunitate ?
De ce să nu fim un exemplu că se poate, să inspirăm cu acest proiect și alte județe în care condițiile poate sunt la fel sau mai rele ?
Este vorba de viitorul copiilor, de generațiile care vor urma.
M-aș bucura să ne trezim din nepăsare, să ne implicăm toți și să reușim să sprijim împreună acest proiect frumos, prin care se vor salva și mai multe vieți, prin care vom crea condiții decente pentru tratarea nou-născuților prematur și cu alte probleme de sănătate.
Împlicându-ne dăm cu adevărat șansa la viața mai multor copii din Constanța și din județele care trimit micuții pacienți cu probleme la Secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți Constanța.
Dl. Dr. Catălin Cîrstoveanu și modul în care arată și funcționează lucrurile la Spitalul Marie Curie din București sunt un exemplu că – Da, se poate !
Se poate să avem personal cu pregătire profesională continuă, cu aparatură modernă, cu condiții decente și proprii pentru salvarea de vieți. Trebuie doar să vrem și să facem lucrurile să se întâmple !
Hai să ne implicam, este atât de simplu !
Dacă suntem mulți, facem diferența ! Cum putem ajuta ?
Simplu !
1. Cu un SMS la 8845 donezi 2 Euro
2. Redirecționează 2% din impozitul pe venit
3. Donează în cont
4. 20 % din impozitul pe profit
Proiectul este realizat de către Asociația Dăruiește Aripi în parteneriat cu Fundația Vodafone și Asociația Inima Copiilor.
Am spus și o repet, cel mai mult contează să ne implicăm.
Ajută orice share, ajută orice mesaj despre acest proiect, ajută faptul că povestești și altora de acest proiect.
Știu că fiecare are problemele lui, toți le avem, dar și tu poți ajuta, indiferent cum și cât.
Poți dona 1 leu, poți dona 2 Euro, poți dona cât dorești tu, pe mine m-ar bucura maxim să te implici, să arăți că-ți pasă. 🙂
Lucrurile deja încep să se întâmple.
Pe clădirea spitalului deja poți vedea acest afiș.
Nu pot decât să te felicit din suflet pentru tot ce faci la Dăruiește Aripi, Alina Vasea !
Mă înclin și voi face tot posibilul să mă implic cât mai mult în acest proiect.
Implică-te și tu ! 🙂
În prezent s-a finalizat proiectul tehnic, partea de arhitectură și cursurile de specializare în străinătate a cadrelor medicale.
Aici intervenim noi toți, acum este în derulare campania de strângere a fondurilor pentru demararea lucrărilor.
Lucrările vor dura maxim 12 luni, iar rezultatul va arăta așa cum arată acum Secția de la Spitalul Marie Curie din București :

 

 

 

Te voi ține la curent cu parcursul acestui proiect, urmează un vlog de la Secția de Terapie Intensivă Nou-Născuți din Constanța, unul de la Marie Curie din București și unul atunci când se vor finaliza lucrările în Constanța.
Vreau ca după finalizarea lucrărilor să ne mândrim împreună, noi toți, constănțenii, că împreună am reușit să facem asta. Știu că se poate !
Hai să schimbăm împreună viitorul acestor copii !
                SMS 8845

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *