Despre slăbit ți-am tot povestit, dar există o regulă simplă, pe care japonezii o aplică cu succes de foarte mulți ani.
Hai să-ți spun despre ce e vorba…
Știi deja că porțiile de mâncare sunt de vină pentru creșterea în greutate, da ?
Crești cantitatea de mâncare, crește și numărul la haine. :))
Regula de la care nu se abat japonezii este 80%
„Mănâncă până când stomacul tău este 80% plin, adică nu până nu mai poţi să te ridici de la masă”, explică dr. Kaliani Alladi, medic nutriţionist la centrul medical McKinney din Texas.
Ca să dispară senzația de foame e necesar să mesteci lent alimentele , bucură-te de gustul lor și renunța la apă în timpul mesei. Nu mânca tot din farfurie.
Astfel îi dai timp creierului să primească mesajul de la stomac, că ești sătul.
Studiile arată că e nevoie de 15-20 de minute pentru ca acest mesaj să se transmită, iar atunci când mănânci pe fugă nu faci decât să întârzii acest mesaj și să te supraalimentezi.
Cum să respecți această regulă ?
Împarte-ți farfuria în două jumătăți.
Mănâncă alimentele din prima jumătate, dar cât mai lent , bucurându-te de savoarea lor.
Apoi lasă furculița jos și întreabă-te dacă încă îți e foame cu adevărat.
Dacă răspunsul e nu, oprește-te.
Dacă încă ți-e foame, împarte porția rămasă în alte jumătăți și mănâncă încet.
Nu-i nimic dacă nu îți iese din prima, eșecul este tot parte din succes.
Poți face asta și atunci când mănânci în oraș, iar porțiile sunt foarte mari.
Poți foarte bine să ceri restul la pachet.
Ponturi pentru a respecta regula de 80%
– începe cu o salată – te obligă să mesteci mai mult, este bogată în fibre și menține starea de sațietate.
– nu mânca în fața televizorului – vei fi distras și vei mânca mai mult decât este necesar
– la muncă, nu mânca pe birou – stresul zonei te va face să mănânci mai mult pe fond emoțional.
Numeroase studii susțin că reducerea porțiilor de mâncare ajută și la prevenirea bolilor.
Așa că…mai taie din ele ! :))