Știu, poate sună a clișeu, dar e cât se poate de adevărat și nu pentru că zic eu , ci pentru că așa arată studiile.
Există mai multe motive pentru care unii oameni trăiesc o viață lungă și sănătoasă și alții nu.
Genele reprezintă numai unul dintre ele.
Genele ne sunt transmise de la părinți, dar stilul de viață și dieta joacă și ele un rol important.
Pe lângă o dietă sănătoasă, pe lângă corpul și mintea pe care trebuie să  le ții active, mai ai nevoie și de…o atitudine optimistă.
Într-o serie de studii ( cunoscute sub numele de BELFAST ), nonagenarii care au făcut obiectul studiului au fost întrebați de ce cred că au avut o viață atât de lungă și o stare de sănătate bună.

Și ghici ce ?

Mulţi dintre participanţii la studiu s-au descris ca fiind fericiţi, întotdeauna bucuroşi, foarte rar trişti şi mulţumiţi cu viaţa şi familia lor. Samuel în vârstă de 95 de ani spune: “Întotdeauna am fost interesat de oameni, de viaţă.” Sora sa Esther, 93 de ani, a adăugat: “Sunt interesată de multe subiecte, mă interesează tot ce se petrece în jurul meu.”
 Majoritatea persoanelor au spus că sunt fericite în cea mai mare parte a timpului. Abilitatea sau disponibilitatea de a face faţă situaţiilor dificile este o altă atitudine comună observată la mulţi dintre cei intervievaţi. Eileen, 96 de ani, spune: “Pur şi simplu iau lucrurile aşa cum sunt.”
Ca să îmbătrâneşti frumos nu trebuie doar să te fereşti de boli şi să fii capabil să trăieşti independent, trebuie să ai şi o viaţă socială activă. Prietenii şi familia sunt factori importanţi în acest proces, reducând riscul morţii premature şi fiind de mare ajutor pentru a a face faţă situaţiilor stresante.
Modificările epigenetice ale genelor oferă explicaţii despre modul în care dieta, mişcarea, stresul şi expunerea la toxine şi infecţii pot modifica genele şi predispoziţia la anumite boli.
Alegerile pe care le faci zi de zi şi un stil de viaţă sănătos au impact semnificativ asupra modului în care îmbătrânim.
Așa că îți doresc să faci cât mai multe alegeri sănătoase, să zâmbești și să fii optimist cât mai des șiiiiii… să faci mișcare ! 🙂

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *