Vă povesteam că sâmbăta trecută s-au întâmplat iar o mulțime de lucruri, dar ușor ușor vă zic eu despre toate.
Sâmbătă am participat la un training intensiv de formator pentru predarea materiei Educație Juridică în școli și licee, prin urmare sunt un proaspăt formator de educație juridică.
Trebuie să vă spun că este vorba de un proiect nou, foarte bine gândit și extrem de necesar în școlile din România.
Acest proiect este rezultatul unei implicari interne a juriștilor pentru îmbunătățirea vieții copiilor și adolescenților.
Scopul principal al acestui proiect este prevenția, prin informare.
Informând copiii despre ce este permis și ce nu este permis prin lege, putem schimba viețile lor în bine.
Inițiatorul și coordonatorul principal al acestul proiect este dl. Judecător Dr. Cristi Danileț.

Cine este acest domn ?
Este judecător în București , membru al Consiliului Superior al Magistraturii, are chiar și un blog https://cristidanilet.wordpress.com/ ,de unde trebuie să recunosc că mă mai înspir pentru unele proiecte, dar mai presus de toate este un om pe care îl admir și îl respect enorm, pentru ceea ce este și ceea ce face prin proiectele pe care le demarează.
La acest training am învățat o mulțime de lucruri despre cum putem explica într-un limbaj accesibil şi cu exemple practice: dispoziţii din Codul penal (furt, tâlhărie, viol, trafic de minori, consum de substanţe interzise, legitima apărare şi răzbunare, violenţa domestică şi cea şcolară, infracţiuni electorale), din legislaţia civilă (libertatea de exprimare pe reţelele de socializare, îngrijirea animalelor, fumatul, reglementări privind circulaţia pe drumurile publice şi norme privind relaţiile de familie) şi dispoziţii procedurale (rolul poliţiei, avocaţilor şi magistraţilor).
A fost o reală plăcere să particip la acest training, pentru că dl. Judecător Dr. Cristi Danileț este un om foarte carismatic și glumeț, în ciuda meseriei sale.
Am râs copios la acest training, pentru că știe cum să îți prezinte o informație poate plictisitoare sau neinteresantă, într-un mod cât mai amuzant și clar.
Pe alocuri m-am simțit ca la un stand-up comedy, dar cu glume de maximă calitate și cu informații super interesante.

Am înțeles perfect modul în care trebuie să prezint informațiile pentru a avea succes în rândul copiilor și adolescenților, mai ales că și eu sunt un om pozitiv, zâmbăreț și mereu pus pe glume.
Am aflat din statisticile prezentate la training că zilnic la nivel de țară sunt foarte mulți copii minori care comit tot felul de fapte grave de la furt, accidente auto, violuri…până la omor.
Una din cauzele principale este faptul că nu au o educație juridică, nu știu legile, nu știu ce pot păți dacă acționează într-un anume fel.
Mi se pare foarte necesar să explicăm copiilor că legile sunt făcute să îi protejeze.
Deja în Constanța s-au ținut primele ore de Educație Juridică.
Vineri, 15 aprilie 2016, la Liceul Teoretic „George Călinescu”, la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” şi la Colegiul Naţional Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanţa s-au desfăşurat lecţii de educaţie juridică ţinute de judecătorul Cristi Danileţ, membru CSM, în cadrul cărora liceenii au fost încurajaţi să respecte regulile şi să cunoască legile. S-a explicat tinerilor că legile sunt menite să le ocrotească drepturile şi că justiţia română este una protectivă.
În aceeaşi zi o lecţie de educaţie juridică a avut loc şi la Casa de Cultură din Mangalia pentru elevii de la licee din localitate, lecţie care a fost filmată în întregime şi care va fi postată în folderul Videolecţii de pe site-ul www.educatiejuridica.ro.

Copiilor care au pus întrebările cele mai interesante sau au dat răspunsurile adecvate li s-a distribuit manualulEducaţie juridică pentru liceeni. Ghid despre drepturi şi justiţie” alcătuit de Cristi Danileţ în cadrul proiectului  „Educaţie pentru Justiţie şi Democraţie – un program de formare cetăţeanească în şcoli” implementat anul acesta de CRPE şi LiderJust.
În scurt timp voi începe și eu să merg să predau în școli și licee această materie alături de un avocat / procuror  / judecător.
Abia aștept să văd care sunt probleme reale cu care se confruntă copii și tinerii și să îi putem ajuta să înțeleagă atât drepturile cât și obligațiile pe care le au, mai ales că începând cu vârsta de 14 ani ei încep să răspundă penal pentru faptele lor.
Chiar cred într-o schimbare pozitivă prin educare.
Cred că este important ca un copil să știe ce are și ce nu are voie să facă și mai ales ce îl așteaptă daca face ceva ce nu este legal.
Aceasta informare cred că va cântări mult atunci când minorul va fi tentat să facă ceva ilegal.
Cred că atunci când putem schimba ceva cât de mic în ceva pozitiv, merită făcut, iar eu, prin acest proiect, vreau să schimb în bine viețile acestor copii, care poate , fără aceste informații , pot deveni viitori infractori.
De îndată ce voi începe această activitate, voi posta pe blog impresii.
Abia aștept !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *