Viitorul turismului balnear românesc sună bine !
Cel puțin faza de proiect arată incurajator. O viziune clară, strategii clare și realizabile.
Vă povesteam că ieri am fost la dezbaterea” Femeile susțin turismul balnear românesc”, care a avut loc în Techirghiol la Sanatoriul Balnear și de Recuperare.
Am fost împreună cu Cami.
Prima motivație ca să merg a fost să aflu informații despre Sanatoriu pentru tatăl meu, care tot zice de câțiva ani că ar avea nevoie de tratament acolo.
Informațiile de care aveam nevoie le-am obținut imediat de la niște doamne draguțe , care erau în comitetul de întampinare.
În plus, am primit și un catalog și o revistă cu absolut toate detaliile : tratamente disponibile, prețuri, servicii extra, pe care deja le-am pasat tatălui meu.
A început evenimentul.
A deschis dezbaterea invitata de onoare, Anca Nedea Pavel , Președinte la Autoritatea Naționala pentru Turism.
Mi-a plăcut tare de ea , de ideile pe care le-a prezentat și de convingerea cu care a vorbit.
Este tânară, dar îmi pare un om determinat , cu viziune, care știe ce potențial uriaș are România pe partea de turism balnear și care vrea să se implice total pentru a îl pune în valoare.
Este de doar 6 luni pe aceasta funcție, dar îmi pare un om de acțiune și chiar îi doresc să realizeze tot ce a discutat la dezbatere.
Ne-a vorbit despre un master plan pentru dezvoltatea turismului balnear și dezvoltarea turismului românesc în general.
Trebuie să avem ce să prezentăm turiștilor străini și să implementăm și în România ideea că o stațiune este o destinație.
A pus accentul pe necesitatea dezvoltarii animarii stațiunii balneare.
Mi-a plăcut tare subiectul. A spus că deja s-a aprobat în COR meseria de Animator de stațiuni turistice și că este în lucru crearea standului ocupațional. Este practic vorba de un om care ar organiza și coordona activități distractive pentru grupurile de turiști. Mi-a atras imediat atenția acest subiect, mai ales că am lucrat o perioadă și ca organizator de evenimente, pare ceva ce mi s-ar potrivi, iar la câte meserii am încercat până acum, abia aștept să mai încerc una proaspăt apărută. :))
Atunci când un turist străin vine în stațiune este important să aibă și alte locuri pe care să le poată vizita în exterior.
A mai vorbit despre :
– necesitatea completării ofertei de servicii
– necesitatea ameliorarii cadrului urban. Am fost în urmă cu doi ani, cu tata, în Techirghiol, pentru a cumpăra nămol pentru că nu se găsea pe nicăieri în perioada aia. Arăta foarte trist atunci. Am fost plăcut surprinsă să văd că deja s-a lucrat la partea asta. Zona de centru arată mult mai bine. A apărut o faleză amenajată frumos, cu bancuțe și locuri de joacă pentru copii.
– adoptarea unor opțiuni de amenajare , gen zonă verde, turism de sănătate.
– stimularea proprietarilor pentru modernizarea centrelor de tratament
– formarea medicilor specialiști în stațiunile balneare
– ameliorarea formării profesionale a angajaților din turismul medial, inclusiv personalul de servire, pentru a oferi turiștilor o experiență cât mai plăcută.
– promovarea de parteneriate public private pentru promovarea calităților curative la nivel internațional.
– crearea unui brand de orașe termale din România.
– separarea stațiunilor în funcție de specificul lor : stațiuni de recuperare, antiaging, prevenție.
A mers și mai departe, prin precizarea că se lucrează de zor pentru crearea unui cadru legal prin care turiștii străini să-și poată deconta prin Casa de Sănătate biletele de tratament, lucru care în prezent nu este posibil din cauza inexistenței unei legislații care să prevadă acest aspect.
A mai spus și că balneologia este un vârf cu care putem ieși pe plan internațional și are mare dreptate.
Trebuie doar să știm cum să ne vindem serviciile și să atragem turiști.
Ca să ajungem la nivel de export e necesară deblocarea colaborarilor cu Casele de Sănătate din afară și promovarea constantă către extern.
A urmat Iulian Soceanu, Primarul din Techirghiol, care a precizat că deja s-a investit în promovare , au fost prezenți la Târgul de Turism, dar nu au putut să vândă bilete pentru că pe anul ăsta deja erau vândute toate.
Foarte tare ! Techirghiolul este în prezent numarul 1 ca stațiune balneară.
De la dl. Primar am aflat și că pe 30 martie se dechide unica Grădina Botanică din județul Constanta, care va avea printre altele și celebrele specii de plante care se află la Gradina Botanică de la Balcik.
A urmat Mihaela Belcin, președinta ASOAF-BOW ( Business Opportunities for Women ) Constanța, care a spus că a preluat inițiativa lui Hillary Clinton de susținere a antreprenoriatului feminin.
A avut un discurs foarte interesant, dar mi-a plăcut și am reținut că merită să faci lucrurile așa cu trebuie. De ce ? Pentru mândria de a trăi emoția lucrului bine făcut.
A mai spus și că atunci când întălnește oameni care nu o mint și nu o înșeală , îi devin prieteni pe viața. Fix așa sunt și eu. E minunat să vezi atâția oameni pozitivi și determinați la un loc,care știu ce vor, de la care ai de învațat o sumedenie de lucruri.
A mai zis ceva draguț : “Femeile sunt motorul lumii” și a fost completată imediat din sală : “Domnii să aducă combustibilul”. :))
Elena Roxana Almășan, managerul SBRT, a fost prezentată ca omul care nu mănâncă, nu doarme, doar face. Mă regasesc și eu în caracterizarea asta câteodată și trebuie să recunosc că admir sincer oamenii de acțiune, care fac lucrurile să se întample și am multe de învațat de la ei.
A descris Techirghiolul ca un loc unde natura este leac cu nămolul și apa sărată.
Cred că modul ei personal de a vorbi despre Techirghiol ar convinge orice turist să vină.
Manuela Cernat, secretara Societății europene de cultură Veneția, secțiunea română Turismul – imaginea unei țări, care a venit de la București, ne-a povestit cum s-a rătăcit pe autostrada cu GPS-ul încercând să ajungă la Techirghiol. Într-adevăr dacă nu cunoști zona ( pe autostradă nu-mi amintesc să fie semnalizat Techirghiolul), e mai complicat. După ce a ajuns în port, îndrumată de polițiștii de la rutieră a găsit într-un final locația.
Este o doamnă pe care o admir și o respect pentru cunoștințele vaste pe care le are. Ne-a vorbit despre cum poate fi readusă cultura în prezent.
Daniela Palade Teodorescu, redactor șef la revista Avantaje, ne-a prezentat o serie de motive pentru care femeile aleg turismul balnear pentru familia lor și a precizat importanța pe care o are prevenția și cât de important e să nu așteptăm să ne îmbolnăvim pentru a avea grijă de sănătatea noastră.
La eveniment a fost prezentă și Alina Vasea de la Dăruiește Aripi, un om frumos pe care îl admir din tot sufletul pentru tot ce face pentru copiii bolnavi. Am un respect enorm pentru acest om minunat. A fost felicitată și în cadrul evenimentului.
Ca o concluzie , a fost un eveniment interesant, plin de oameni de calitate, de la care am avut ce învăța, iar cu această ocazie mi-am mai trecut pe listă o noua meserie pe care vreau să o încerc , aceea de animator de stațiuni. Când va fi clar definită această meserie și va deveni realizabilă, vom vedea, vă voi ține la curent.
Până atunci e important să știți că și noi putem susține și încuraja turismul românesc prin redescoperirea României, prin vizitarea locurilor în care nu am fost, sau în care am fost, dar care s-au transformat în bine în urma numeroaselor învestiții, gen Salina Turda.
Foarte interesanta intalnire!