Acum câteva zile am lucrat la Biohacker Summit, un eveniment genial care aduce Natura, Știința și Technologia împreună. Locația a fost Helsinki, Cable Factory și mi-a dat ocazia să văd o bucățică de Finlanda pentru prima dată.

Am stat doar 3 zile acolo, dar a fost suficient cât să mă îndrăgostesc iremediabil de loc.

De ce? Multă verdeață. Mulți copaci. Natura ocupă un loc foarte important în viața lor. Oamenii sunt tăcuți, mai ales până ajung să te cunoască. Este lumină până târziu. La 00.00 abia apune soarele. N-am văzut deloc aglomerație și nu-mi amintesc să fi auzit claxoane. Toți au fețele senine și își văd de treaba lor. și da, oamenii sunt reci. La început. Când ajung să te cunoască, se deschid ca o floare.

Helsinki este mai mult decât o capitală europeană obișnuită; este un amestec fascinant de natură spectaculoasă, arhitectură impresionantă și o atmosferă culturală vibrantă. În timp ce am explorat această minunată metropolă nordică, am fost fermecată de fiecare aspect al ei, de la luminile apusului de la miezul nopții la viața de zi cu zi care curge lin și conectat.

În prima seara petrecută acolo, am rămas uimită să descopăr că, la miezul nopții, orașul nu era în întuneric complet. În schimb, străzile erau încă luminate de soarele care părea să fi uitat să apună. Această lumină constantă aduce o energie aparte orașului și o face o destinație unică.

Deși mi-a dat puțin cu confuzie, mi-a prins bine, când… privind cerul și lumina de afară, am luat trenul greșit, undeva după miezul nopții. Când am realizat și ne-am dat jos la următoarea stație, era deja prea târziu să ne mai întoarcem la stația centrală și să luăm trenul care trebuia spre hotelul nostru.

Așa că… am zis să vedem dacă găsim un Uber.

Am găsit, numai că pe hartă la ora 1 dimi era unul singur la vreo 15 minute distanță, iar călătoria spre casă dura în jur la 10 minute cu mașina. Cască ochii dacă iei ultimul tren. Aplicația a căutat un șofer pentru minute bune și… (spre norocul nostru) șoferul disponibil a cedat și ne-a acceptat cursa, deși era destul de departe de noi.

În cele 15 minute de așteptare, am observat la liber viața de noapte.

Eram fix lângă o sală de sport, unde la 1 dimi era o singură persoană antrenându-se pe o bicicletă electrică.

O fată se plimba liniștită cu căștile pe urechi.

Un domn în vârstă mergea agale cu niște bagaje ca în plină zi.

Ghost town. Așa părea. Mai ales dacă ești învățat cu Londra, unde e full peste tot, fie noapte, fie zi.

Părea o zi de duminică dimineață și nu 1 dimi.

Helsinki este bine conectat și accesibil, iar sosirea de pe aeroportul internațional Vantaa în centrul orașului este rapidă și super ușoară.

S-ar putea să-ți placă și:  Cum ajungi ieftin din Abu Dhabi în Dubai

Cu doar 2,95 euro pentru un bilet de metrou și o călătorie de doar 30-40 de minute, am ajuns rapid în inima capitalei finlandeze, gata să descopăr toate comorile sale ascunse.

Timpul de vizitat orașul a fost limitat întrucât mare parte din zi am lucrat la Biohacker Summit, dar am profitat maxim de timpul liber.

Deși am trăit mai mult momentul decât am făcut poze, am oprit de câteva ori să experimentăm bucuria FIKA. O tradiție de a încetini ritmul, de a te opri din ce faci și a te bucura de o cafea. Scopul? Relaxare și reconectare cu tine însuți. Conceptul e împrumutat de la suedezi, dar e mega popular și aici.

Am plecat cu obiectivul să aduc cu mine mai multă FIKA în viața mea. Haha.

Iată câteva locuri de văzut care mi-au rămas în suflet:

1. Catedrala Helsinki (Helsingin tuomiokirkko)

Catedrala Helsinki este un monument remarcabil, cu domul său alb ce domină cerul. Am urcat treptele spre acest simbol al orașului, de unde am avut o panoramă deosebită asupra metropolei. Interiorul simplu, dar solemn, m-a făcut să mă simt conectată la istoria și cultura locului.

2. Insula Suomenlinna

Suomenlinna, o cetate marină înscrisă în Patrimoniul Mondial UNESCO, este o călătorie în timp printre fortificațiile sale impresionante și peisajele mării Baltice. Cu feribotul, ajungi rapid pe aceste insule magice, unde istoria militară se întâlnește cu natura nealterată.

3. Piața Kauppatori

Piața Kauppatori este inima pulsantă a vieții sociale din Helsinki. Aici poți savura preparate locale delicioase și explora suvenirurile tradiționale. Atmosfera vibrantă și vederea minunată spre mare fac plimbare prin zonă o bucurie.

4. Cable Factory (Kaapelitehdas)

Cable Factory este un centru cultural unic, unde arta și creativitatea se întâlnesc într-o fostă fabrică de cabluri.

Am participat ca team leader pentru scene la Biohacker Summit aici, un eveniment care adună minți inovatoare din întreaga lume. Atmosfera a fost mega-inspirațională.

5. Parcul Central Töölö și Lacul Töölönlahti

Parcul Töölö și Lacul Töölönlahti oferă o oază de liniște în mijlocul agitației urbane. Aici, peisajele naturale te fac să te simți aproape de natură, chiar în inima capitalei.

Helsinki m-a cucerit cu fiecare colț al său, de la metroul eficient care m-a dus rapid dintr-un punct în altul, până la localurile prietenoase și spațiile verzi care m-au făcut să mă simt ca acasă. Comparat cu alte orașe mari, Helsinki se remarcă prin aerul său curat și atmosfera relaxată. Parcă totul e pe chill.

Nimeni nu se grăbește, toată lumea are spațiu și timp.

Dacă visezi să explorezi un oraș cu o bogată cultură nordică și o natură îmbietoare, Helsinki este cu siguranță un loc pe care recomand din inimă.

Și am încheiat vizita cu un apus de miezul nopții ( care părea ziuă) din aeroport.

Ce poate fi mai frumos, decât un moment prezent divin? 💖

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *