Tot ce se intampla in acest moment este o amenintare sau o oportunitate.
Totul tine de semnificatia pe care o dai tu evenimentelor care se intampla.
Ai sa spui: Oportunitate, Cristina?
Dap, OPORTUNITATE.
Este cea mai buna perioada din viata ta si poate din istorie sa iti demonstrezi tie cat de puternic poti fi, cat de departe poate merge spiritul uman si cat bine iti poti face tie si celor din jur chiar si cand lucruri rele se intampla.
Este perfect normal sa te simti vulnerabil si lipsit de aparare, toti ne simtim asa.
Important este sa nu lasam aceste sentimente sa ne stagneze progresul si evolutia.
Crezi ca este un moment bun sa iti doresti sa devii puternic mental?
Eu zic ca este cel mai bun moment.
Primul pas este sa-ti doresti asta si sa decizi sa instalezi zilnic obiceiuri care sa te tina cu o energia ridicata, cu un mindset pozitiv si sa-ti gasesti activitati care te vor face sa te simti bine.
Fix asa, cu timpul vei dezvolta un obicei care iti dezvolta puterea mentala fara sa te simti coplesit sau epuizat.
Iti las 20 de mici obiceiuri care te vor ajuta sa devii puternic mental si sa treci prin aceasta perioada de provocari mult mai usor.
Statul acasa poate fi ceva bun la inceput, dar daca nu iti creezi o disciplina si un program fix curand se va transforma intr-o experienta care te va lasa fara speranta, demotivat si ingrijorat.
Seteaza-te pentru o perioada plina de fericire, putere mentala si progres.
  1. Fa-ti patul. Oricat de banal suna, nu ai idee cat de puternic este pentru mintea ta sa incepi cu asta. Exista o vorba: ‘Starea patului tau este starea mintii tale’ si daca ma intrebi pe mine, cea de acum, care incepe ziua prin a-si face patul, are sens. Pare un pas mic, dar are beneficii uriase. Acest mic obicei iti va da un feeling interior puternic de implinire si te va motiva sa finalizezi si alte sarcini.
  2. Spune-ti lucruri frumoase. Ia-ti angajamentul sa opresti conversatiile negative pe care le ai cu tine insuti. O sa fie ciudat sa fii propriu tau suporter in capul tau, dar gandeste-te cat de bine te vei simti si cat de puternic vei deveni pe masura ce devii din ce in ce mai bun la asta. La inceput, gandurile negative vor continua sa apara, mai ales daca te uiti constant la stiri negative. Recunoaste-ti gândurile negative si inlocuieste-le cu unele pozitive.
  3. Scrie ce este grozav in fiecare zi. Un rasarit de soare, timp cu familia, faptul ca respiri, o bucatica de ciocolata, o carte buna, o cafea. Intotdeauna e ceva bun in fiecare zi, tine de tine sa vezi si sa apreciezi asta.
  4. Scrie pe o foaie de hartie aspectele pozitive din fiecare provocare. In viata totul este despre perspectiva, despre cum alegi sa vezi lucrurile. In loc sa fii speriat, ingrijorat, infuriat de tot ce se intampla, construieste-ti noua putere mentala prin a scrie lucruri pozitive din provocari, lectii pe care le poti invata din tot ce se intampla. Fa tot posibilul sa iti amintesti zilnic lucrurile pentru care esti recunoscator.
  5.  Practica fericirea constienta atunci când calatoresti. Fie ca esti cu mijloacele de transport in comun, in propria ta masina sau pe jos iti poti crea propria fericire cu usurinta. Alege-ti o amintire care te face fericit si simte acele sentimente pe care le-ai simtit atunci, de parca se intampla acum. Petrece timp cu starea ta de fericire, navigheaza si printre alte amintiri care te fac fericit. Facand asta iti vei da seama ca senzatia de bucurie vine din interiorul tau si din alegerea constienta a fericirii in orice moment.
  6. Practica a fi propriul tau cel mai bun prieten in fiecare zi. Este un mod extraordinar sa devii puternic mental, pentru ca focusul este sa te bazezi pe tine si nu pe alti oameni care pot face lucruri pentru tine, pentru ca stii ca si tu poti sa faci orice pentru tine. Data viitoare când incepi sa te critici, intreaba-te: “Oare mi-as trata cel mai bun prieten asa?” Raspunsul probabil e nu, asa ca e un moment extraordinar sa incepi sa te iubesti mai mult si sa te tratezi chiar mai bine decat ti-ai trata cel mai bun prieten.
  7. Practica sa spui “NU” fara sa dai explicatii. Ca societate, am hotarat cumva, nescris, ca trebuie sa ne justificam mereu atunci când raspunsul nostru este “NU” si ca simplul fapt ca nu vrei sa faci acel lucru, nu este un motiv suficient de bun. Daca si tu crezi asta, e momentul sa arunci la gunoi aceasta idee. Invata sa spui “NU”. Nu trebuie sa dai explicatii sau sa iti validezi deciziile in fata cuiva referitor la de ce nu vrei sa faci un anumit lucru. “NU” e suficient!
  8. Practica 20 de minute de ingijire de sine. Nu conteaza cine esti, de unde esti si ce faci. Daca nu reusesti sa iti dai cel putin 20 de minute in fiecare zi sa ai grija de sufletul tau si sa te dedici lucrurilor care te fac fericit, incet, dar sigur, iti vei pierde capacitatea de a-i ingriji si iubi pe cei din jur. De la a merge la SPA, pana la a te inchide 5 minute in baie, sa petreci putin timp tu cu tine, asigura-te ca creezi spatiu si activitati care te lasa implinit si fericit.
  9. Fa un hobby sau o activitate care iti aduce bucurie. Aceasta este o alta modalitate excelenta prin care sa ai grija de tine. Orice activitate care iti aduce bucurie se incadreaza aici. Astfel de activitati te vor tine pe linia de plutire când te vei focusa pe scopurile ce necesita extra efort din partea ta.
  10. Stabileste un obiectiv sa practici mai mult recunostinta si sa petreci mai putin timp plangandu-te. Plânsul in legatura cu orice te transforma intr-o persoana pe care e greu sa o ai alaturi, dar iti afecteaza si propria sanatate mentala. In loc sa te plangi fara oprire despre o situatie, mai bine gaseste ceva pentru care esti recunoscator.
  11. Stabileste-ti un scop de cel putin 8 ore de somn pe noapte. De când cu stirile negative fara oprire si toata situatia globala actuala, probabil ai realizat ca te simti mai obosit decat atunci când mergeai la munca si erai in priza fara oprire. Ei bine, ceea ce experimentezi este oboseala mentala. Iar atunci când treci prin asemenea oboseala mentala si nu te odihnesti suficient, mintea ta rationala se transforma in cea a unui copil de 6 ani, iar corpul tau raspunde prin a adauga niste extra stress. Ca sa ramai puternic mental, asigura-te ca ii dai organismului tau suficient somn. Daca te simti stresat, inainte de somn iti recomand sa indepartezi orice dispozitiv electronic si sa te indepartezi de televizor, sa te relaxezi prin citit, ascultat de muzica zen sau pur si simplu sa stai facand nimic, pentru ca somnul sa fie odihnitor.
  12. Seteaza-ti ca scop sa mananci sanatos zilnic. Cu carantina si cu cumparaturile irationale, cu stirile negative, cu incertitudinea zilei de maine, stii mai bine decat mine ca esti foarte tentat sa mananci tot ce ai prin frigider si sa dai buzna intr-un nou set de cumparaturi irationale a doua zi. Starea ta de bine, starea de spirit si starea ta de sanatate sunt direct legate de alimentatia ta. Un sistem digestiv sanatos vine la pachet cu simptome de depresie si anxietate reduse la minim, cu o stare de bine, un organism sanatos, energie, vitalitate.
  13. Taie timpul petrecut pe social media la jumate. Mai ales zilele astea, ne aruncam cu capul inainte încontinuu pe social media, iar, pe langa intoxicatia cu stiri negative, asta poate sa se termine involuntar prin a ajunge sa ne comparam viata cu a altora care pozeaza foarte “Glamour”. Oricum nu stii realitatea din spatele pozelor de pe social media, atunci de ce sa risti sa te simti nemultumit de propria viata si minunatele lucruri pe care le-ai realizat pana acum? Social media te poate face sa uiti ce persoana minunata esti si modul cum atingi zi de zi vietile reale ale celor din jurul tau. Cealalta jumatate de timp pe care ai fi petrecut-o in social media, contecteaza-te cu persoanele cu adevarat importate pentru tine, citeste o carte, fa o activitate pe care o iubesti. Orice activitate alegi, asigura-te ca iti va ridica starea de spirit.
  14. Pune-ti la vedere cel putin 3 citate inspirationale. Când lucrurile nu merg asa cum ti-ai dori, cateva cuvinte motivationale pot face minuni. Fa-ti ceva timp sa expui undeva, la vedere, cateva citate si poze care te motiveaza. Cuvintele de incurajare si motivare vor fi acolo in drumul tau si in zilele când nu esti in cea mai buna zona mental.
  15. Vizualizeaza-ti scopurile pentru cel putin 10 minute zilnic. Facandu-ti timp sa iti vizualizezi zilnic scopurile, iti vei gasi si puterea zilnica sa indepartezi obstacolele care apar pe drum. Vizualizeaza-te acolo unde vrei sa fii si imagineaza-ti cum te vei simti atunci când vei ajunge acolo.
  16. Renunta la tendinta de a face pe plac oamenilor. Din dorinta de a fi un om bun, de multe ori te intinzi sa zici da si sa iti iei angajamentul sa faci lucruri pe care nu vrei cu adevarat sa le faci. Intelege ca nu poti fi pe placul tuturor oricum. Renunta la ideea de a lasa nevoile celorlalti sa se suprapuna peste ce e bine pentru tine, pentru sanatatea ta, pentru fericirea ta.
  17. Seteaza un buget lunar care include ceva distractiv. Orice inseamna distractie pentru tine se potriveste aici. Fie ca e un tricou nou, un bilet la cinema la un film pe care vrei sa il vezi, poate un spumant de baie pentru un bubble bath, orice te va face sa zambesti si sa te simti minunat, orice este ca un rasfat pentru ca nu ti-l acorzi suficient de des.
  18. Opreste-te din a accepta relatii si activitati care te descarca de energie. Mergi acolo unde esti sarbatorit. Fa lucruri care te umplu de bucurie. Fa-te puternic mental prin a invata sa dezvolti relatii pozitive si a da drumul celor toxice. Sa renunti la relatii si locuri toxice nu este deloc usor, trebuie sa iti iei angajamentul sa fii puternic. Insa efortul merita, intrucat fara epuizarea mentala si emotionala a relatiilor toxice, vei gasi mai multa energie si fericire in fiecare zi.
  19. Sterge expresia “Ar trebui” din vocabularul tau. Gandeste-te când a fost ultima data când a “trebuit” sa faci ceva. A fost ceva distractiv? Nu cred. “Trebuie” vine de obicei cu un sentiment de obligatie si responsabilitate greoaie si rar cu un sentiment de bucurie. “Trebuie” are tendinta sa vina cu critica de sine si a te judeca dur si in nici un caz cu suportul de care ai nevoie ca sa devii mai puternic mental.
  20. Tine un jurnal de zi/noapte. Daca alegi sa scrii dimineata, scrie despre ce ai visat, lasa-ti toate grijile pe foaia de hartie. Poti sa iti scrii scopurile pentru ziua respectiva, planul de actiune, citate inspirationale. Daca alegi sa scrii in jurnal noapte, elibereaza lucrurile care te-au stresat, scrie ce a fost bun in ziua respectiva, exprima-ti recunostinta pentru tot ce ai si tot ce urmeaza sa primesti.
S-ar putea să-ți placă și:  Fii persoana de care aveai nevoie cand erai mai tanar

Cu o practica consecventa, iti vei intari muschii mentali foarte curând, iar cu timpul vei deveni puternic mental!

Sunt aici oricând sa te ascult, sa te sustin si sa iti impartasesc perspectiva mea, in calatoria ta de a deveni puternic mental.

Și dacă vrei să citești ceva bun pentru suflet, care să te alinieze cu o stare de bine, indiferent de ce se întâmplă în jur, îți recomand să începi cu prima mea carte dintr-o serie de 8 – Trezește-te. Cartea 1. Dă pe silent zgomotul din jur și trezește bucuria fiecărei clipe. Ghid de fericire, pas cu pas. 

2 Replies to “20 de moduri sa devii puternic mental

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *