Așa cum îți spuneam , anul ăsta mi-a propus să ajung într-o mulțime de locuri. În ianuarie am ajuns la Istanbul, în februarie am bifat Milano și Barcelona, luna asta bifez Veneția ( ieeeii ) și tot așa.
Fie că vii cu mine, fie că-mi citești blogul, vei vedea lumea prin ochii mei și vei descoperi locuri minunate, ponturi, dar și tot felul de idei trăznite pe care le am !
Pe 24-26 mai 2017 mergem la Atena, în Grecia
Vor fi 3 zile pline de distracție și voie bună, de locuri și experiențe noi.

Ce vizităm ? 
Am pus aici  “doar” 16 obiective, deși, la cât îmi place mie să explorez, sunt sigură că vom vedea și mai multe locuri.

1. Zona veche a orașului: Monastiraki. Numită astfel după mica manăstire din Plateia Monastiakiou, cândva centru al Atenei otomane, Monastiraki este și astăzi locul unde se află bazarul în care se vinde orice. Moscheile Fethiye și Tsistaraki, în care se află Muzeul Kyriazopoulos, amintesc de trecutul oriental al zonei. Zona se află la marginea Agorei romane și cuprinde vestigiile bibliotecii împăratului Hadrian și ineditul Turn al Vânturilor, un orologiu hidraulic.

monastiraki

2. Muzeul de Artă Cicladică. Inaugurat în 1986, alcătuit inițial de Nikolas și Dolly Goulandri, dispune de o colecție excelentă de artă greacă antică, cele mai vechi obiecte având 5.000 de ani. Figurinele cicladice, datând din mileniul III î.Hr., nu s-au bucurat niciodată de aceeași popularitate ca sculpturile clasice. Dar simplitatea caracteristică a acestor statuete de marmură a inspirat mulți artiști ca Picasso, Modigliani și Henry Moore. Intrarea se face prin Conacul Stathatos din Irodotou 1, iar programul este: luni, miercuri-vineri între orele 10:00-16:00, iar sâmbăta între 10:00-15:00.

 muzeul-de-arta-cicladica-din-atena_88fs

3. Muzeul Benaki. La intersecția străzilor Agion Asomaton și Dipylou, se află acest muzeu, care adăpostește una dintre cele mai interesante Colecții de Artă Islamice din lume. Mai mult de 8.000 de opere de artă descriu evoluția artei și civilizației islamice până în secolul XIX. Colecția include o șa de catifea de la Bursa, din secolul XVI și interiorul de marmură al unei săli de recepție din Cairo, secolul XVII (deschis joi-duminică și marți 9-15, miercuri 9-21, intrarea gratuită în fiecare joi).

kvegr0768s

4. Cartierul Plaka. Cartierul vechi de la poalele Acropolelui a fost renovat și readus la starea sa inițială, mașinile au fost interzise în cea mai mare parte. Locul a devenit agreabil, un loc bun pentru plimbări, în care ne vom simți aproape ca într-un sat, în special pe străzile înguste ale districtului Anafiotika, sub Acropole. Aici vom vizita: Colecția de ceramică Kyriazopoulos, din cadrul Moscheei Tsizdaraki (1759), deschisă miercuri-luni 9:00-14:30; Baia turcească Abdi Efendi Hamam pe Kyrristou, datând din secolul XVI (deschisă miercuri-luni 9:00-14:30); Muzeul de Artă Populară Grecească Kydathineon (marți-duminică 10:00-14:00); Muzeul Copiilor (marți-vineri 10:00-14:00, sâmbătă-duminică 10:00-15:00); Muzeul Evreiesc din Grecia (luni-vineri 9:00-14:30, duminică 10:00-14:00).

athens-plaka

5. Pireu. Portul Atenei este un oraș în sine și este locul prin care cei mai mulți oameni trec în drumul lor spre insule. Dacă nu sunteți entuziasmați de bărci, vapoare și iahturi, vom descoperi și câteva muzee interesante: Muzeul de Arheologie Pireu (deschis marți-duminică 8:30-15:00) posedă un număr mare de opere minunate de bronz; Muzeul Maritim Elen este situat aproape de Portul Zea și este plin de modele de nave din toate perioadele istoriei. Muzeul, Akti Themistokleous în greacă, este deschis de marți până sâmbătă între 9:00-14:00 și duminică între 9:30-14:00.

piraeus2

6. Muzeul Național de Arheologie. Situat la nord de Platia Omovia, aproape de stația de metrou Viktoria, este deschis luni 12:30-17:00, marți-vineri 8:00-17:00, sâmbătă-duminică 8:30-15:00. O plimbare prin camerele Muzeului Național de Arheologie ne oferă un studiu de artă grecească pe care nu-l găsim în niciun alt loc din lume. Vom găsi aici materiale din perioada miceniană, din perioada cicladică, arhaică, clasică, eleistică și până la perioada romană. Etajul al doilea contine ceramică antică grecească, dar și fresce minoice de pe insula Thira.

kvegr0230s

7. Agora Greciei Antice – se află la nord de Acropole și este deschisă zilnic, vara 8:00-19:15, iarna 8:30-15:00, taxa de intrare fiind inclusă în taxa de intrare de pe Acropole. Intrarea principală a acestui sit este pe Strada Adrianou, dar există una alternativă în spatele Bisericii Sfinților Apostoli. Deși astăzi Agora pare un câmp acoperit cu ruine, Agora a fost folosită în antichitate pentru toate scopurile publice: comerciale, religioase, politice, sportive, culturale, etc. Trotoarele acoperite (Stoa, de unde vine numele stoicismului) adăpostesc în prezent un minunat muzeu arheologic. Porticul lui Attalos a fost reconstruit în 1953-1956 pe fundațiile originale din sec. II î.Hr. Aici se află astăzi Muzeul Agorei.

athens_agora-stoa_fjenkins_072506_037t8

8. Noul Muzeu Acropole. Aflat sub Parthenon și aproape de stația de metrou Akropoli, noul muzeu este rezultatul unui concurs câștigat de arhitectul elvețian Bernard Tschumi. Din exterior, clădirea din beton și sticlă are un aspect retro înspre mijlocul secolului XX. Preocuparea principală însă este valorificarea luminii naturale pentru a scoate în evidență sculpturile. O pasarelă de sticlă trece peste secțiuni recent excavate ale Atenei antice, inclusiv locuințe, puțuri, lucrări de apă și canalizare, o presă de măsline și chiar o sală de simpozion clasic, cu pardoseală de mozaic. La etajul superior se află piesa de rezistență: o galerie de sticlă care adăpostește o reconstrucție a Frontoanelor Parthenonului, de aceeași mărime și orientare, în timp ce Parthenonul real se conturează în fața ferestrelor.

S-ar putea să-ți placă și:  Despre Univers și cum ajungi la Cinqueterre

acrop-600

9. Acropole. Vom lăsa special Parthenonul la final, chiar dacă mulți ar putea să spună că nimeni nu poate vizita Parthenonul fără să viziteze și celelalte clădiri istorice de pe Acropole. Din păcate, se poate, așa că merită să zăbovim măcar puțin asupra celorlalte lucruri care se pot vedea pe Acropole și asupra istoriei lor. Ce este Acropole? Un deal abrupt, pietros, care a devenit în timp inima religioasă a polisului atenian și care domină astăzi capitala Greciei. Primul care a dat Acropolei o prezență monumentală a fost tiranul Pisistrates, în secolul al VI-lea î.Hr., același stăpânitor care a instituit Jocurile panateniene, ce aveau loc în luna august, o dată la patru ani, în onoarea zeiței Atena.

Athens_Acropolis

Ce putem vizita pe Acropole, în afara Parthenonului: Templul Erechteion – prin tradiție, s-a spus că a fost o ofrandă adusă cetății de zeita Atena. A fost dedicat primelor culte legate de divinitățile Poseidon și Hefaistos. Un element distinctiv al templului este loggia, unde coloanele de susținere au fost înlocuite cu șase subtile figuri feminine numite cariatide. Astăzi, loggia este susținută de copii ale statuilor, iar ceea ce a rămas din statuile originale se află în păstrare în muzeul sitului, ferite de distrugere cauzate de atmosfera poluată a orașului; Propileele – intrarea oficială, deteriorată, în Acropole; Teatrul lui Dyonisos; Teatrul lui Herodes Atticus. Program: aprilie-septembrie zilnic 8:00-19:00, octombrie-martie 8:00-14:30.

10. Parthenonul de pe Acropole. Prin secolul al V-lea î.Hr., când perșii au invadat Atena și au pus idolii lor pe Acropole, conducătorul Cimon i-a comandat arhitectului Kallicrates să facă planurile unui magnific templu dedicat zeiței Atena Parthenos. Construcția templului a fost terminată sub conducerea arhitectului Ictinus, care a transformat planurile originale, construind un splendid templu peripter cu opt coloane dorice frontale, în care fiecare dimensiune, proporție și formă era, pur și simplu, o transpunere a teoriilor aritmetice, geometrice și filosofice ale lui Pitagora și Platon. Una dintre minunile lumii antice rămase în picioare.

11. Teatrul lui Dionysos

12. Turnul Vânturilor

13. Biblioteca lui Hadrian

14. Schimbarea gărzilor nu se întâmplă numai în Londra. În Piata Syntagma, în fata clădirii Parlamentului, gărzile Evzones (cei mai răi dintre cei mai răi militari greci), asigură 24 din 24 paza a ceea ce este cunoscut drept Mormântul Soldatului Necunoscut.
Eu abia aștept să-i gâdil, să mă strâmb la ei, să-i fac să râdă. Deși toată lumea spune că e o misiune imposibilă, eu simt că voi reuși ! :))
15. Stadionul Panathenaic. Gazda primelor Jocuri Olimpice moderne din 1896, Stadionul Panathenaic a fost construit initial in secolul IV î.Ch, iar trecerea timpului a fost blânda cu el.

16. Sunt și mai multe lucruri de văzut și de vizitat în Atena, mie îmi place maxim să explorez , dar mă opresc cu o altă experiență pe care mi-o doresc acolo și pe care o recomand tuturor.
Cina la înălțime. Iubesc maxim locurile cu priveliște extraordinară, așa că abia aștept să bifez și o cină cu așa priveliște.

 

Vrei să vii și tu ? Hai !
Perioada 24-26 mai 2017, 3 zile, 2 nopți.
140 de Euro, dacă te înscrii până pe 25.03.2017
Ce include ?
Bilete de avion dus-întors cu plecare din aeroportul din Otopeni.
Cazare 2 nopți în cameră dublă la hotel de 3*
Nu este inclus transfer aeroport Constanța-Otopeni-Constanța
Transferul este 130 lei și se poate rezerva separat și achita în ziua plecării.
Nu sunt incluse :
– bagaj de cala
– transfer de la aeroport la hotel – retur
– eventuale cheltuieli personale
– asigurare de calatorie ( se poate achiziționa separat, este 35 de lei )
Informații și rezervări la 0760.187.098
Cum te înscrii ?

Trimite un e-mail la contact@www.cristinajoy.ro cu nume, prenume și număr de telefon și vei primi rapid toate detaliile. 
Excursia este organizată în colaborare cu Agenția de Turism Captain Travel, din Constanța.
Abia aștept să ajungem și pe acolo și să-ți povestesc pe blog și pe vlog cum a fost ! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *