Importanta sportului in viata de zi cu zi

Am zis ca daca tot am devenit blogger datorita acestui subiect, sa-mi incep “cariera” de blogger vorbind despre importanta sportului in viata de zi cu zi. Un lucru e clar : sportul este sanatate. Viata fara sport nu ar trebui sa existe. Am auzit in gradinita, in scoala generala, liceu, facultate “Mens sana in corpore sano” si poate ca nu i-am dat mereu importanta, insa acest proverb vechi ne dezvaluie un lucru foarte adevarat : miscarea in viata noastra aduce beneficii multiple atat pentru corp, cat si pentru minte. Nu putem avea o minte sanatoasa, daca corpul care o gazduieste nu este curat si aerisit.
Poti integra sportul in viata ta foarte usor si cu costuri aproape de 0, totul este sa vrei. Fie ca alegi sa mergi pe jos, sa alergi pe plaja sau in parc, ca urci scari, ca mergi in parc cu rolele sau cu bicicleta, ca mergi la bazin sau intr-o sala de fitness , important este sa faci asta zilnic.
Chiar daca la prima vedere e greu de inteles, antrenand corpul, antrenam si mintea.
Putem aduce zilnic in viata noastra o stare de bine, prin exercitiile fizice, deoarece acestea ne fac sa gandim miscarea, sa ne coordonam parti ale corpului.
Noi oamenii, avem tendinta sa ne gandim de cele mai multe ori la prezent si mai putin la viitor. In anumite situatii e chiar indicat, insa in ceea ce priveste corpul nostru, cred ca ar trebui sa ne gandim din timp cum sa il ingrijim pentru ca peste ani sa fim in continuare sanatosi, sa aratam bine, sa fim la fel de activi si plini de energie.
Se spune : “Ai grija de corpul tau, este singurul loc in care trebuie sa traiesti” . Numai citind asta parca devenim mai constienti cat de important e sa avem grija de noi pe termen lung.
Atunci cand nu facem miscare muschii ni se atrofiaza.
Daca nu ati facut sport pana acum, nu o sa va recomand sa incepeti cu o sala de fitness si un antrenament de o ora, insa puteti incepe cu 30 de minute de mers pe jos sau cu o alergare usoara.
Sportul prezinta multiple beneficii  :
– ne ajuta sa fim sanatosi ( are un rol important in prevenirea imbolnavirilor )
– incetineste procesul de imbatranire ( sunt constienta ca acesta este un beneficiu pe care o sa-l cautati abia cand organismul vostru va va da semne de imbatranire :)) – been there, done that ! )
– ne ofera o stare de bine (  in timpul exercitiilor fizice se elibereaza endorfina – hormonul fericirii )
– ne ajuta sa avem un somn linistit
– lungeste viata si calitatea acesteia
– combate depresia
– ne ajuta sa avem mai multa incredere in fortele proprii
– ne ajuta sa ne depasim limitele
– ne mareste capacitatea de reactie
– ne scapa de grasimi
– intinereste inima
– ne ajuta sa aratam mai bine ( frumusetea vine din interior, din starea de bine )
– ne imbunatateste capacitatea de memorare ( atat sportul fizic , cat si cel mental ) 
– beneficii sunt muuulte insa inchei aceasta lista si cu o mica paranteza care cred ca va bucura multi oameni care indragesc junk food-ul. Practicand sport efectele negative ale unei alimentatii nesanatoase se vor diminua.
Corpul nostru este facut pentru miscare, este recomandat ca minim 30 de minute pe zi sa facem sport.
La fel si creierul, pentru a il tine in “priza” el trebuie provocat cu diverse  sarcini.
Daca vrem sa ne mentinem creierul in cea mai buna forma este esential sa ne supunem unor exercitii mentale periodic. Exercitii utile adresate creierului pot fi considerate : cuvintele incrucisate , integramele, invatarea unei limbi straine, sahul, memorarea unor cursuri, lucrul cu cifrele ( calcule, sudoku , etc).
Va recomand sa puneti in practica timpuriu si in mod constant aceste sfaturi.
Nu trebuie sa asteptam pensionarea pentru a ne ingriji de sanatatea corpului si creierului nostru.
Cum putem face asta ? Cred ca primul pas este : iesirea din zona de confort, dar despre asta vom vorbi intr-un post viitor 🙂

0 Replies to “Importanta sportului in viata de zi cu zi

  1. Un post foarte reusit care ma face sa imi doresc si mai mult sa ma tin de treaba. Desi merg destul de mult pe jos, m.am hotarat ca drnsaptamana viitoare sa merg la sala. Mi.am cumparat echipament si acum astept sa cunoac mai bine tainrlr fitness.ului
    pupici :*

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *